e-news.cz - kurzy
Reklama

Stavbaři se více obávají nedostatku kvalifikovaných řemeslníků než ekonomických dopadů koronaviru

24.07.2020, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Stavbaři se více obávají nedostatku kvalifikovaných řemeslníků než ekonomických dopadů koronaviru

V posledních letech se většina stavebních firem v Česku potýkala s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. A brzy může být ještě hůř.
Mladí se do učňovských oborů dvakrát nehrnou, zahraniční pracovníci se stěhují na západ a šance na rekvalifikaci zájemců z jiných oborů je velmi malá.
České stavebnictví se v letošním koronavirovém roce zřejmě nevyhne mírnému zpomalení. Oproti ostatním sektorům ekonomiky ale nepůjde o nijak zásadní propad. Více než ekonomických dopadů koronavirového zmrazení ekonomiky se stavbaři obávají nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Stavebnictví má velkou setrvačnost, protože zakázky jsou obvykle nasmlouvané na měsíce, nebo dokonce roky dopředu. Hromadné propouštění jako například v automobilovém průmyslu či cestovním ruchu dnes není na pořadu dne. Největší výzvou nejen pro letošní rok bude zajištění dostatečného počtu kvalifikovaných i pomocných pracovníků na stavbách.
Čechy práce na stavbách příliš neláká a firmy se v posledních letech spoléhaly především na pracovníky ze zahraničí. V loňském roce je podle zjištění analytické společnosti CEEC Research využívaly dvě třetiny tuzemských stavebních firem. Po vypuknutí pandemie koronaviru a rychlém uzavření vnějších hranic evropských zemí se řada zahraničních dělníků vrátila do své rodné země. Jejich návrat zpět do České republiky bude pozvolný a někteří se k nám již nevrátí. Problematický bude po nějakou dobu i nábor zaměstnanců v zemích mimo Evropskou unii. Pozorujeme, že například stavební dělníci z Ukrajiny se v posledních letech stále častěji vydávají dále na západ. U nás již načerpali dostatek zkušeností a odcházejí za vyššími výdělky například do Německa. V souvislosti s pandemií koronaviru bude také mnohem obtížnější získat zaměstnance ze zemí mimo Evropskou unii. Loni jsme například připravovali nábor dělníků z Nepálu, tento plán se nám ovšem vzhledem k současné situaci pravděpodobně nepodaří zrealizovat.
Spoléhat se příliš nemůžeme ani na výchovu nové generace řemeslníků. Starší generace zkušených mistrů odchází do důchodu a mladí je nedokážou nahradit. S generační obměnou se potýká i naše firma. Najít dnes kvalitní náhradu například za zedníka s desítkami let praxe na stavbách je náročné. I když bychom si rádi vychovávali nástupce za řemeslníky odcházející do důchodu, zkušenosti není komu předávat. Práce na stavbách je totiž poměrně fyzicky náročná a mladí dávají přednost jiným oborům.
V současné situaci, kdy řada firem například z cestovního ruchu, gastronomie či automobilového průmyslu propustila své kmenové zaměstnance nebo tento krok v následujících měsících plánuje, se nabízí i řešení v podobě rekvalifikace. Tato možnost ovšem není příliš pravděpodobná. Práce na stavbách je fyzicky náročná a vyžaduje zkušenosti, a ty přicházejí až s několikaletou praxí.
ONDŘEJ WACHAL, ekonomicko-provozní ředitel stavební společnosti VW WACHAL.
Foto 1: pixabay.com
Foto 2: archiv Ondřeje Wachala
Zdroj: Narrative Media s.r.o.
Vyjádření JAKUBA ERBENA ze společnosti JE Group s.r.o. – ERBES, která se zabývá poskytováním vedením staveb z hlediska technických dozorů stavebníka: Každý přece ví, že je to důsledek porevolučních změn ve společnosti, kdy práce na stavbě je spíše pro pracovníky z východu, kteří většinou přichází bez jakýchkoliv zkušeností a odbornosti. Z toho plyne, že kvalita díla obecně klesá a je náročnější na samotné správné dodržování technologických postupů a zároveň s tím i důsledek menší respektování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama