e-news.cz - kurzy
Reklama

Prodeje nových bytů v Praze se propadly na nejhorší výsledek za osm let

22.07.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Prodeje nových bytů v Praze se propadly na nejhorší výsledek za osm let

Pražský rezidenční trh výrazně zasáhla koronavirová krize, prodeje nových bytů se kvůli omezení pohybu propadly na nejhorší výsledek za osm let.
Developeři v Praze od dubna do konce června prodali celkem pouhých osm set dva nových bytů, což jen nejméně od prvního čtvrtletí roku 2012, kdy si nového majitele našlo 753 bytů. Meziročně jde o třetinový propad (mínus třicet tři procent), ve srovnání s letošním prvním čtvrtletím prodeje klesly o čtyřicet jedna procent. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti EKOSPOL, která monitoruje trh s novými byty v Praze už více než třináct let.
Ještě v lednu a únoru byl o nové byty velký zájem a prodejní statistiky rostly. V březnu pak ale přišla rána v podobě koronavirové pandemie a několikatýdenního kolapsu ekonomiky. Přísná protivirová omezení paralyzovala celou společnost a výrazně omezila i prodeje nemovitostí. Firmy zavřely svá klientská centra a dočasně zrušily setkávání s klienty. Také podpis nových smluv byl velmi komplikovaný, znemožněno bylo i předvádění vzorových bytů. To všechno vedlo k faktickému zamrznutí trhu, což potvrdily také aktuální prodejní statistiky.

Počet dostupných bytů výrazně vzrostl

Pandemie zamávala také s ceníky developerů, tentokrát ve prospěch lidí hledajících nové bydlení. Počet dostupných nových bytů totiž vzrostl o více než třetinu (třicet šest procent). Kupující si tak mohli na konci června vybírat už ze 4618 dostupných bytů, což je takřka stejně jako před dvěma lety. „Mimořádný nárůst nabídky je logický. Pandemie a restrikce přepadly celou společnost nepřipravenou. Nicméně bytová výstavba je dlouhodobý proces a ani nedostatek zahraničních pracovníků ji letos na jaře příliš neomezil. Developerské firmy proto nemohly příliš měnit své plány, takže na trh uváděly projekty, jako by se nic nedělo. Protože ale prodeje výrazně propadly, zůstalo v cenících výrazně více bytů,“ vysvětluje mluvčí developerské společnosti Ekospol Filip Sušanka a dodává, že z toho budou profitovat hlavně kupující, kteří budou mít lepší nabídku.
Že by nabídka výrazně rostla i v budoucnu, se přitom neočekává. Stále přetrvává zásadní problém českého stavebnictví, tedy zablokovaný proces povolování nových staveb. Stejně tak se zatím nevyřešil ani nedostatek stavebních pozemků kvůli zastaralému územnímu plánu. Developeři mají připravené stovky projektů s desítkami tisíc bytů, ale kvůli zdlouhavé administrativě je nedokážou dostatečně rychle dávat na trh. Kvůli tomu už několik let nabídka ani zdaleka nestačí pokrýt poptávku.
Na lepší nabídku podle něj můžeme minimálně letos zapomenout. Nový stavební zákon stále čeká ve sněmovně. Jen ten dokáže vyřešit marasmus, do kterého české stavebnictví spadlo. Už tak tristní stav navíc nyní ještě zhoršila koronavirová omezení, kvůli nimž stavební úřady fungovaly několik dlouhých týdnů jen na půl plynu. Počet vyřešených žádostí o stavební povolení v jarních měsících výrazně propadl, což se v blízké budoucnosti projeví i na bytovém trhu.
EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.
 
 
 
 
Foto 1: pixabay.com
Foto 2: archiv Evžena Korce
Graf 1+2: Ekospol a.s.
Zdroj: Ekospol a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama