Apogeo
Reklama

Proč věnovat pozornost i českým akciím?

08.07.2020, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Proč věnovat pozornost i českým akciím?

Možná si myslíte, že české akcie se vám jako investorovi nevyplatí.

I náš malý akciový trh má ale co nabídnout. A zdaleka nemáme na mysli jen akcie ČEZu, které jsou dobře známé i laické veřejnosti.
Kromě výnosů z obchodování můžou být u českých akcií zajímavé také dividendy. O jakých konkrétních akciích je řeč? Na to se podíváme v tomto článku.
Spousta českých akcií je zajímavých
Mezi velice oblíbené české akcie patří už několik let akcie společností ČEZ nebo Philip Morris. I když se za poslední roky akcie středoevropské energetické jedničky nevyvíjejí ideálně, stále se vyplatí ČEZ sledovat. Tabákový výrobce z Kutné Hory zase patří mezi stálice, které příliš nepodléhají výkyvům ekonomiky. Obě firmy mají navíc své pevné místo i na zahraničních burzách. Dále jmenujme například banky – dlouhodobě se daří Komerční bance, Vienna Insurance Group nebo Erste Bank a rychle rostla v minulých letech hodnota akcií Monety. Špatně si nevedly ani některé společnosti z jiných odvětví, třeba Kofola nebo Avast. Jaké další české akcie sledovat si můžete přečíst zde.
Nejde jen o výnos, ale také o dividendy
Někdo se rozhodne pro akcie kvůli dlouhodobému výnosu, někdo se těší na pasivní příjmy z dividend. A právěatraktivní dividendy na český akciový trh často lákají. Pokud je to i váš případ, nezapomeňte na několik zásad. Vysoká dividenda v žádném případě nemusí znamenat vysoký výnos a naopak. Před nákupem se určitě podívejte na vývoj akcií a dividend v minulých letech. I když, jak jistě víte, zisky v minulosti nejsou zárukou zisků v budoucnosti. Ale jako odrazový můstek vám rozhodně data z minulosti poslouží dobře.
Vždy je také potřeba si hlídat tzv. rozhodný den, aby vám výplata dividend neunikla. Kromě toho se může z různých důvodů stát, že se daná firma rozhodne dividendy v některých letech nevyplácet. Není tedy vhodné na tento příjem stoprocentně spoléhat, raději ho berte jako příjemný bonus. Existují ale samozřejmě firmy, které vyplácejí dividendy nepřetržitě již několik desítek let, takže u těchto firem se nepředpokládá, že by je najednou nevyplatily.
A jaká byla v posledních letech konkrétní výše dividend? Například Philip Morris v roce 2019 vyplácel dividendu tisíc šest set korun za jednu akcii. Oproti minulému roku tak dividenda vzrostla o pět set dvacet korun. U ČEZU sice došlo k poklesu ze třiceti sedmi korun na dvacet čtyři korun, ale v příštích letech je opět očekáván růst. Naopak v případě bank předpokládají letos odborníci kvůli koronavirové krizi pokles dividend.

Výhody tuzemského akciového trhu

Český akciový trh je relativně stabilní a nezažívá takové extrémní výkyvy jako jiné trhy. Právě bouřlivá období na světových trzích často přesvědčí české investory vstoupit na tuzemský trh a přesně to se stalo i v minulých týdnech.
Nemusíte tu řešit měnové riziko, kterému se v zahraničí nevyhnete, a kromě toho je určitě lepší investovat do akcií firem, které znáte. Případně si informace o nich snadno dohledáte, i pokud patříte k začínajícím investorům. Obchodování pro vás tedy bude jistější, často levnější a svým způsobem i jednodušší. Pokud rádi podporujete české firmy, už u nich nemusíte jen nakupovat zboží, ale můžete si pořídit i jejich akcie.
Nevýhody českých akcií
Investory většinou odrazuje nízká likvidita českých akcií a celkově menší zájem o ně. Na to, abyste si sestavili široké portfolio pouze z českých akcií, je tuzemský trh poněkud malý. Záleží ale samozřejmě na vašich preferencích a investiční strategii. Pokud investujete dlouhodobě, část vašeho portfolia určitě můžou české akcie tvořit, další diverzifikace rozhodně není na škodu. Nenechte se ale zmást, i české akcie vám mohou nabídnout služné zhodnocení.
Kde nakupovat?
A nyní už zbývá jen vybrat brokera, u kterého vybrané akcie nakoupíte. Jestli si nejste jistí, můžete požádat o pomoc odborníka nebo prostudovat ověřené recenze. Doporučujeme nespěchat a vše si v klidu promyslet.Cenově nejlépe samozřejmě vychází obchodování po internetu, kde se poplatky pohybují v řádech korun nebo stovek korun. Záleží na brokerovi a objemech, které budete obchodovat.
Mezi ověřené a velice oblíbené brokery patří například broker XTB. Jedná se o brokera, který se pohybuje na akciovém trhu už od roku 2002 a má licenci od České národní banky i Národní banky Slovenska. Klienti si ho velmi chválí pro spolehlivost, přehlednost a uživatelskou podporu v češtině, jen pozor na vyšší poplatky při nákupu malých objemů. Svými objemy obchodování a celkovým zájmem se světovým akciím ty české pochopitelně rovnat nemůžou, ale potenciál rozhodně mají. Je jen na vás, zda patříte v tomhle směru mezi patrioty, nebo vás zláká pestřejší zahraniční trh.
Advertorial
Foto: archiv FINEX MEDIA s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama