e-news.cz - kurzy
Reklama

Počet insolvenčních návrhů v červnu vzrostl o čtvrtinu

11.07.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Počet insolvenčních návrhů v červnu vzrostl o čtvrtinu

Počet nových uchazečů o oddlužení se v červnu zvýšil o bezmála čtvrtinu na 2406. Opadly obavy z nákazy koronavirem a dlužníci tak začali znovu vyhledávat akreditované profesionály, kteří jim pomáhají sepisovat insolvenční návrhy.
Insolvenčních návrhů podaných na právnické osoby je naopak nejméně v historii. Důvodem je mimo jiné odklad povinnosti dlužníka podat na sebe insolvenční návrh hned poté, co se dostal do úpadku.
Skutečný náraz krize se na datech o insolvencích zatím téměř neprojevuje. Vlna nových insolvenčních návrhů vyvolaných potížemi v ekonomice by však mohla přijít už na podzim.
V Česku začalo znovu přibývat nových insolvenčních návrhů. Za červen jich bylo 2406, což proti květnu představuje nárůst o téměř dvacet pět procent. Důvodem je především opadnutí obav z nákazy koronavirem a s ním spojený postupný návrat uchazečů o oddlužení do poraden a kanceláří akreditovaných profesionálů. Ti se sepsáním insolvenčních návrhů lidem pomáhají.
Na úrovně obvyklé před zavedením opatření proti šíření koronaviru se však počet nových insolvenčních návrhů ještě nedostal. V únoru i březnu letošního roku jich soudy obdržely přes tři tisíce. „Červnový nárůst počtu insolvenčních návrhů je dán především tím, že se lidé postupně vrací k řešení životních situací, jimž se kvůli omezením a neodkladným povinnostem vyvolaným pandemií nemohli v posledních měsících dočasně věnovat,“ říká Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, která vyvíjí a dodává IT řešení pro insolvenční správce a zabývá se i jejich odborným vzděláváním.
Podle Valáška se naopak v červnových údajích o počtu nových insolvenčních návrhů ještě příliš neprojevil dopad hospodářské krize vyvolané opatřeními proti šíření koronaviru. Patrné je to například na insolvenčních návrzích podaných na právnické osoby, kterých bylo v červnu jen padesát šest, což je historicky nejnižší hodnota. Důvodem je mimo jiné mimořádné moratorium a jiná opatření přijatá v důsledku koronavirové pandemie. Na jejich základě firmám odpadá povinnost podat na sebe insolvenční návrh bez zbytečného odkladu poté, co se dostanou do úpadku. Až do konce srpna nemohou na základě takzvaného Lex Covid na dlužníka podat insolvenční návrh ani věřitelé.
Také řada OSVČ a ostatních dlužníků z řad fyzických osob podle Valáška zatím vyčkává na další vývoj ekonomiky a věří v její rychlý restart. „Insolvenční návrh je pro řadu lidí i firem nejkrajnější řešení, do toho navíc přicházejí prázdniny, které budou dynamiku nárůstu počtu insolvenčních návrhů tlumit. Na podzim se už ale objeví první vlna těch, kteří ekonomickou krizi bohužel neustojí,“ odhaduje Valášek.
Je přitom otázkou jak by se insolvenční správci, a především soudy dokázaly s případným prudkým nárůstem počtu insolvenčních návrhů vyrovnat. Část insolvenčních soudů totiž byla přetížená už před příchodem pandemie, mimo jiné v souvislosti s přijetím novely insolvenčního zákona. Ta od 1. června 2019 zmírnila podmínky pro vstup do oddlužení. V důsledku toho skokově vzrostl počet nových insolvenčních návrhů na více než dvojnásobek, což vedlo u některých soudů k prodloužení lhůt potřebných pro zpracování insolvenčních návrhů.
Řešením by mohla být větší digitalizace justice a celého insolvenčního procesu. Ta ale v České republice postupuje pomalu. Insolvenční správci sice stále častěji využívají moderní technická řešení, kterých v oboru neustále přibývá a jsou čím dál propracovanější, právní úprava však v řadě případů dál upřednostňuje osobní jednání a elektronická komunikace také neprobíhá vždy zcela hladce. Nejen v soukromé sféře, ale i ve státní správě přitom řada subjektů během omezení volného pohybu digitální nástroje vyzkoušela. V naprosté většině případů dálkové řešení obstálo nad očekávání dobře, a tak se v mnohých firmách a úřadech stalo z nouzového opatření trvalou a plnohodnotnou alternativou k osobnímu kontaktu.
Foto 1: pixabay.com
Zdroj: PR PA RT NE RS Advisory Group s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama