e-news.cz - kurzy
Reklama

Na šedesát dva procent malých podniků zaznamenalo pokles tržeb

18.07.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Na šedesát dva procent malých podniků zaznamenalo pokles tržeb

Pandemie covid-19 vyvolala ekonomickou krizi, která obzvláště tvrdě dopadne na malé a střední podniky, od kaváren, přes knihkupectví po instalatéry.


Podle dat z průzkumu iniciovaného společností Facebook, OECD a Světovou bankou zaznamenalo šedesát dva procent českých malých podniků v porovnání s předcházejícím rokem výrazný pokles tržeb. Dotazování se zúčastnilo přes třicet tisíc podnikatelů působících na Facebooku z padesáti zemí světa, včetně ČR.
Průměrně více než čtvrtina malých podniků z celého světa musela mezi lednem a květnem zavřít svou provozovnu, v některých zemích jich bylo více než padesát procent. Třetina podniků byla nucena z důvodu koronavirové krize propouštět, v ČR to bylo dvacet tři procent firem.
Turismus a pohostinství podle průzkumu pociťují břímě zákazů a omezení spojených s pandemií, a tedy i úbytek zákazníků nejsilněji. Kolem poloviny podniků v těchto sektorech muselo své podnikání přerušit. Nejhůře situace dopadla na nejmenší podniky, jejichž vlastník je zároveň provozovatelem.
Koronavirová krize rovněž poukázala na rozdíl mezi podnikateli a podnikatelkami. Firmám vlastněným ženami v porovnání s těmi ve vlastnictví mužů hrozí více, a to o sedm procent, že budou uzavřeny. Jsou koncentrovány právě v sektorech, na něž dopadají vládní omezení nejsilněji.
Podnikání se kvůli koronavirové krizi přesouvá ještě více do on-line prostředí. Téměř polovina (čtyřicet sedm procent) dotázaných českých podniků uvedlo, že se v posledním měsíci nejméně čtvrtina jejich tržeb uskutečnila on-line.
Téměř tři čtvrtiny těch, kteří museli své obchody uzavřít, v průběhu dotazování očekávali, že hned po uvolnění omezení budou moci své podniky znovu otevřít. Optimismus si i během takto kritické situace zachovalo sedmdesát jedna procent českých podnikatelů.
Kvůli šíření koronaviru trval v ČR od 12. března do 17. května nouzový stav. Většina obchodů měla zavřeno, veřejnost měla zákaz vstupu do stravovacích zařízení, hotelů, penzionů, na sportoviště. Zastavil se cestovní ruch. Na podporu ekonomiky vláda připravila podpůrné programy, například půjčky se státní zárukou COVID, podporu pro lázeňský sektor, příspěvek na komerční nájem nebo podporu zaměstnanosti.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama