e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla podle odhadů až o osmnáct procent

30.07.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla podle odhadů až o osmnáct procent

Česká ekonomika zřejmě ve druhém čtvrtletí prodělala kvůli dopadům šíření koronaviru a restriktivním opatřením největší propad vůbec, shodují se ekonomové oslovení ČTK.


Nicméně v konkrétních odhadech se analytici výrazně liší. V meziročním vyjádření ekonomové očekávají pokles HDP o 9,7 až osmnáct procent. Mezi čtvrtletně pak očekávají pokles od 7,4 do čtrnácti procent. Aktuálně lze podle analytiků již pozorovat, že se ekonomika odráží ode dna.
Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad HDP za druhé čtvrtletí 2020 v pátek 31. července. ČSÚ zveřejní data poprvé podle nového schématu, tedy o čtrnáct dní dříve, než bylo obvyklé. „Vedle nesporné výhody dřívějších informací o ekonomice ale mohou být data zatížena vyšší nejistotou, což v současné chvíli platí dvojnásob,“ upozornil analytik České spořitelny Jiří Polanský.
„Je zřejmé, že z titulu pandemie koronaviru a následků restriktivních opatření proti jeho šíření bude meziroční i mezičtvrtletní propad ekonomiky bezprecedentní a historicky nejvyšší,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.
Upozornil, že obdobný vývoj se očekává i v dalších zemích zasažených koronavirem. „Německá ekonomika by měla podle odhadů mezi čtvrtletně propadnout o devět procent, a meziroční pokles tak přesáhne deset procent. Ve Francii se pak čeká mezičtvrtletní propad o patnáct procent, meziročně pak dokonce o pětinu,“ uvedl.
Nejvýrazněji k poklesu českého HDP přitom přispěly podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka průmysl, obchod, doprava, pohostinství a ubytování.
„Z poptávkové strany lze ve druhém čtvrtletí očekávat pokles spotřeby domácností, investic i negativní příspěvek zahraničního obchodu. Vládní výdaje naopak rostly. Z nabídkové strany výrazný pokles vykáže průmysl a část sektoru služeb, která byla nejvíce zasažena epidemiologickými opatřeními,“ uvedl i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.
Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská upozornila, že ekonomika ve druhém čtvrtletí odepsala zhruba 180 miliard korun. „Ztráty na tržbách mohou být až 1,5násobné, tedy tři sta pět miliard korun. Stát do ekonomiky zatím nalil okolo sto dvaceti miliard korun,“ uvedla dále. Dodala, že podle předstihových ukazatelů se ekonomika ve třetím čtvrtletí začala odrážet ode dna.
„To, že se meziroční pokles HDP ve druhém čtvrtletí prohloubí, je téměř jasné, jde jen o to, zda bude dvouciferný, či nikoliv. Měsíční údaje vyhlížejí optimisticky. Že oživení ekonomické aktivity bylo v květnu a červnu rychlejší, než se čekalo, ukazuje i vyšší výběr daně z přidané hodnoty. Zvyšuje se rovněž důvěra v českou ekonomiku. Pokles HDP ve druhém čtvrtletí by tak nemusel být hlubší než deset procent,“ uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler.
V prvním čtvrtletí česká ekonomika klesla meziročně o dvě procenta. Proti předchozímu čtvrtletí byl HDP nižší o 3,4 procenta. Šlo o největší pokles české ekonomiky od začátku roku 2010.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama