e-news.cz - kurzy
Reklama

České stavebnictví si mezi zeměmi EU polepšilo o sedm míst

02.07.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
České stavebnictví si mezi zeměmi EU polepšilo o sedm míst

České stavebnictví bylo v letošním prvním čtvrtletí s meziročním růstem o 2,1 procenta mezi dvaceti šesti zeměmi EU na 13. místě, údaje z Itálie a Kypru nejsou k dispozici.
Meziročně si Česko polepšilo o sedm míst a v porovnání s koncem loňského roku o šest příček. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat. V zemích EU stavebnictví v prvním čtvrtletí kleslo v průměru o 3,5 procenta.
„V českém stavebnictví doznívá setrvačnost z minulých let. Neflexibilní stavební zákony v naší zemi brzdily výstavbu v dobách konjunktury. Nedostatečná výstavba vytvořila nesoulad na trhu s nemovitostmi, což vedlo k prudkému růstu cen. Pokud se po současné krizi ceny nemovitostí příliš nesníží, bude lukrativní dokončovat rozdělané projekty. To by mohlo české stavebnictví držet nad průměrem EU,“ sdělil ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček.
Nejvíce, o 34,1 procenta, se v prvním čtvrtletí zvýšila stavební výroba v Rumunsku. Následovaly Malta s růstem o 15,7 procenta a Irsko, kde stavebnictví meziročně stouplo o 15,6 procenta. Nad unijním průměrem bylo devatenáct zemí. Pokles zaznamenalo jedenáct zemí unie, ve stejném období loni tři. Ve Francii stavebnictví meziročně kleslo o 17,1 procenta, v Řecku o 10,4 procenta a v Lucembursku o 8,7 procenta.
„Zatímco ještě loni bylo stavebnictví v drtivé většině zemí EU na vzestupu, v letošním prvním čtvrtletí se trend bleskově změnil. Stále se však dokončují rozestavěné projekty a některé země si udržely vysoké tempo růstu. Do budoucna by část poptávky ze soukromého sektoru mohla být nahrazena poptávkou z veřejného sektoru,“ uvedl dále Křeček.
Podle analytika Czech Found Lukáše Kovandy mohl být meziroční růst v Česku ještě výraznější, nebýt dlouhodobých nedostatků v čerpání evropských dotací a nedostatku pracovní síly. „V závěru čtvrtletí se projevil také odliv zahraničních pracovníků v důsledku propukající koronavirové krize. České stavebnictví nicméně mezi klíčové klíčovými sektory ekonomiky vykazuje proti krizi poměrně vysokou odolnost,“ doplnil Kovanda.
Podle analytika společnosti Natland Petra Bartoně se otázky budoucího zdraví ekonomiky na skutečně vykonané stavební výrobě v Česku projeví nejdříve za několik měsíců. „Zatímco Evropa plánuje zelené investice a chce využít vládních výdajů ke kvalitativnímu posunu ekonomik k moderním technologiím, u nás jsou vládní výdaje zatím plánovány z velké části do betonu. Nedostatek poptávky však u nás stavebníky zatím netrápí. Naše stavby prodražuje zvyšování administrativní a časové náročnosti,“ dodal Bartoň.
Meziroční změna výkonu stavebnictví v zemích EU v 1. čtvrtletí 2020:

Země Index (v procentech)
Rumunsko 34,3
Malta 15,7
Irsko 15,6
Lotyšsko 14,8
Litva 9,6
Estonsko 7,3
Německo 7,2
Chorvatsko 6,0
Polsko 5,2
Finsko 5,0
Slovensko 3,6
Slovinsko 3,3
Česko 2,1
Rakousko 1,8
Nizozemsko 1,1
Maďarsko -0,1
Portugalsko -1,2
Velká Británie -1,9
Dánsko -2,7
Švédsko -3,6
Bulharsko -4,4
Belgie -6,3
Španělsko -8,2
Lucembursko -8,7
Řecko -10,4
Francie -17,1
Itálie údaje nejsou k dispozici
Kypr údaje nejsou k dispozici
Průměr EU -3,5

Zdroj: Eurostat
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama