e-news.cz - kurzy
Reklama

Senát pošle do konce června Sněmovně zákon o příspěvku pro obce

01.06.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Senát pošle do konce června Sněmovně zákon o příspěvku pro obce

Senát nejpozději do konce června pošle Sněmovně návrh zákona, podle něhož by stát měl obcím a krajům dorovnat výpadek příjmů kvůli proplácení kompenzačního bonusu podnikatelům. Podle předlohy by jim poskytl příspěvek na každého obyvatele. V pořadu Partie televize Prima to řekl předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).
Na financování kompenzačního bonusu podnikatelům, který činí 500 korun na den, se mají podílet obce. Jejich zástupci uvádějí, že tak budou chybět peníze na investice. Starostové chystají podle Sdružení místních samospráv stávkovou pohotovost a také protest před Sněmovnou, uvedla Česká televize.
Předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN) v rozhovoru pro Otázky Václava Moravce řekl, že ve sdílených daních se čeká propad až 25 procent, což by mohlo prakticky zastavit investice. Kvůli kompenzačnímu bonusu přijdou samosprávy o 16 miliard korun a nyní schvalovanými změnami v některých daních o deset miliard korun, uvedl.
Vláda plánuje, že radnicím poskytne dotace. „Vláda obcím a krajům peníze vzala a řekla, že si budou moci napsat Ježíškovi. My vám (do Sněmovny) zákon ze Senátu pošleme nejpozději na konci června,“ řekl Vystrčil. Podle něj bude kvůli proplácení kompenzačního bonusu obcím chybět „každá pátá koruna“.
Návrh skupiny senátorů počítá s tím, že by stát dal krajům 400 korun a obcím 1 000 korun na obyvatele. Předlohu podepsali zástupci všech senátorských klubů, Senát ji před deseti dny v prvním kole podpořil. Nyní ji projednávají výbory.
Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) bylo nutné peníze podnikatelům v koronavirové krizi poskytnout rychle a kabinet je obcím nahradí. „Jednoznačně zaznělo, že obcím se to v rámci možného bude kompenzovat,“ uvedl v Partii Vondráček. Podle něj je nyní spor o to, jakým způsobem se bude obcím pomáhat.
Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka v Otázkách Václava Moravce řekl, že obce dostanou zpět vše a zřejmě i víc. Poukázal na to, že například obec s 30 obyvateli by podle opozičních návrhů dostala 30 tisíc korun, ale v dotačním řízení by to mohla být mnohem vyšší částka. Chvojka míní, že chystaná akce Sdružení místních samospráv souvisí s podzimními krajskými volbami. Šéf komunistické frakce Pavel Kováčik upozornil na to, že malé obce leckdy na investice peníze vůbec nemají. „Je riziko, že si to vládní koalice bude přihrávat svým vlastním starostům,“ varoval v Otázkách Václava Moravce před dotacemi předseda pirátského klubu Jakub Michálek. Většina podpůrných programů je pomalá a administrativně náročná, poznamenal.
Také Vystrčil podotkl, že stát zatím nevyřídil žádosti obcí o dotace z února za celkem dvě miliardy. Neumí si tak představit, že by se rychle rozhodlo o rozdělení 18 miliard. Podle šéfa horní komory by to trvalo nejméně rok. Zástupci radnic uváděli, že kvůli výpadku peněz musí rušit plánované investice. Senátoři už dřív řekli, že obcím bude chybět 11 miliard a krajům čtyři miliardy.
Předseda Sněmovny uvedl, že dotace od státu obcím budou na konkrétní projekty. „Některé obce říkají: ´Dejte nám to bez určení, my si poradíme´. To nechceme,“ uvedl Vondráček z vládního hnutí ANO.
Podle Vystrčila není možné důvěryhodnost obcí zpochybňovat. „Jedna z věcí, které vláda říká, je, že se musíme z krize proinvestovat. To nejsou peníze pro starosty a zastupitelstva, ale pro občany. Investovat umí obce. Jim věří 70 procent obyvatel, vládě 40 procent,“ míní Vystrčil z opoziční ODS.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama