e-news.cz - kurzy
Reklama

Novému zákonu už nikdo neodpáře, že je to lex Babiš číslo dvě

15.06.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Novému zákonu už nikdo neodpáře, že je to lex Babiš číslo dvě

Recenze zákona o evidenci skutečných majitelů. Hodnocení Ekonomického magazínu 30 procent


Autor: Vláda
Datum předložení: 8. 6. 2020
 
Podle kritických ohlasů na předložení zákona o evidenci skutečných majitelů to chvílemi vypadá, že se jedná o zákon vytvořený hlavně proto, aby Andrej Babiš mohl nadále zakrývat a různě zamlžovat fakt, že je skutečným vlastníkem Agrofertu a současně skutečným majitelem svěřenských fondů, které Agrofert spravují. Zdá se, že premiérovi kritici mu zkrátka přejí, aby svůj majetek pokud možno vlastnil hned dvakrát. Naproti tomu Andrej Babiš se skromností sobě vlastní tvrdí, že je úplný žebrák, všechno převedl do fondu, se kterým nemá nic společného, a dokonce i Čapí hnízdo dávno přepsal na děti a Moniku.
Navzdory všeobecným představám zákon o evidenci skutečných majitelů nevznikl na Babišovu objednávku, nýbrž na základě potřeby řádně transponovat do českého právního řádu některé nové požadavky týkající se evidování skutečných majitelů podle páté změnové směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/843 z května 2018, která bývá označována jako „V. AML směrnice“. Vzhledem k množství změn se vláda rozhodla vyčlenit evidenci skutečných majitelů ze zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob a o evidenci svěřenských fondů a předložit ji jako samostatný zákon.
Současná úprava zákona proti praní špinavých peněz a vedení evidence skutečných majitelů neodpovídá požadavkům V. AML směrnice ve třech hlavních směrech. Evidence skutečných majitelů je neveřejná a nahlížet do ní mohou pouze zákonem stanovené osoby. Kromě orgánů činných v trestním řízení, tajných služeb a dalších, jsou to zadavatelé veřejných zakázek, což je dost široký okruh na to, aby se do ní dostali i novináři. Horší je, že kontrolu pravdivosti nikdo neověřuje a sankce nejsou žádné. Nový zákon má právě tyto a mnohé další nedostatky odstranit, nicméně už mu nikdo neodpáře, že je to lex Babiš číslo dvě.
Pokud u toho zůstaneme, čertova kopýtka jsou tam hned dvě. První se týká určení skutečného majitele svěřenských fondů. Návrh původně počítal s určováním skutečného majitele prostřednictvím tzv. vyvratitelné domněnky. Ta byla na základě připomínky Ministerstva financí nahrazena domněnkou nevyvratitelnou. V praxi to znamená zpřísnění zákona, neboť nyní má platit, že skutečným majitelem fondu nevyvratitelně jsou i jeho zakladatel a obmyšlená osoba. Přijetím zákona se tak Babiš stane mimo jakoukoli diskusi a výmluvy skutečným majitelem svěřenských fondů, do kterých vložil skupinu Agrofert.
Vyvratitelná domněnka, která předsedovi vlády umožňovala tvrdit opak, ale ze zákona úplně zmizet nemá. A v tom je druhé čertovo kopýtko. V případě zjišťování skutečného majitele korporace vložené do svěřenského fondu, nemají být jejími skutečnými majiteli všechny osoby, které jsou skutečnými majiteli svěřenského fondu, nýbrž jen ty fyzické osoby, které v ní vykonávat mohou přímo nebo nepřímo vykonávat rozhodující vliv, tj. budou fakticky naplňovat materiální vymezení skutečného majitele. Podle kritiků se jedná o cimrmanovský „krok stranou“, který umožní znovu vést spor, kdo má na firmu reálný vliv.
Ministerstvo spravedlnosti to ale vidí zhruba takto: Z titulu postavení ve fondu jsme udělali jeho majitelem rovněž správce a dohlížející osobu. O těchto osobách ale nelze tvrdit, že jsou rovněž majiteli firem do fondu vložených. Materiální kritérium koncového příjemce nebo osoby s koncovým vlivem na korporaci totiž naplní obvykle jen někteří formální skuteční majitelé fondu; např. některý z obmyšlených (s ohledem na prospěch, který ze správy právního uspořádání má). Jiný přístup by znamenal, že správci Babišových fondů jsou rovněž skutečnými vlastníky Agrofertu, a to si snad nemyslí už vůbec nikdo.
Před samotným hodnocením je třeba upozornit, že navrhovaná úprava zjišťování majitele korporace není žádnou novinkou či úkrokem. Nejenže je v platném zákoně, ale počítá s ní i V. AML směrnice. V tom má předkladatel pravdu. Smyslem směrnice koneckonců není honit Babiše, aby nemohl čerpat dotace, ale určovat skutečné majitele. Problém české transpozice ve skutečnosti není v tom, že zůstává u materiálního pojetí vyvratitelné domněnky, ale spíše způsob, jakým tak činí. Podle V. AML směrnice je majitelem korporace fyzická osoba nebo osoby, které v konečném důsledku vlastní nebo kontrolují klienta.
Podle české transpozice je skutečným majitelem každý, kdo může přímo nebo nepřímo získávat více než 25 procent z celkového majetkového prospěchu právnické osoby, nebo je osobou s koncovým vlivem v obchodní korporaci, což může být osoba ve vrcholném vedení, osoba s přímým nebo nepřímým podílem na hlasovacích právech atp. Není ani zdaleka jisté, že s takto nastavenými kritérii bude možné jednoznačně konstatovat, že je Andrej Babiš v konečném důsledku majitelem Agrofertu, byť jím ve smyslu evropské směrnice nepochybně je. Těžko říci, zda jde o záměr, ale vada na kráse je to určitě.
– swp, red –
Foto: Michal Novotný
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

06.03.2021, Autor: swp, red

V ANO „rezonuje“ myšlenka prosazovat celou Českou republiku jako jeden obvod. „Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra“, říká k tomu premiér a nepochybně tím myslí sám sebe.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

09.02.2021, Autor: swp, red

V prosinci 2017 podala skupina senátorů návrh na zrušení části volebního zákona o volbách do Parlamentu ČR, v němž mimo jiné požadovala zrušení rozdělení České republiky do volebních obvodů spolu s uplatněním D´Hondtovy metody pro výpočet mandátů v takto vymezených volebních obvodech, a dále na zrušení načítacího kvora deset procent a více pro předvolební koalice.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama