e-news.cz - kurzy
Reklama

Technologie budoucnosti se ve všech odvětvích neobejdou bez 5G

13.05.2020, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Technologie budoucnosti se ve všech odvětvích neobejdou bez 5G

Sítě 5G poskytuje o řád vyšší přenosovou kapacitu, minimální latenci a další výhody, ze kterých nebudou těžit jen naše chytré telefony. Tato technologie umožní připojit k internetu až 100 přístrojů na metr čtvereční. Propojí tak další tisíce nových druhů zařízení od různých čidel až po autonomní vozidla.
Studie Ericsson ConsumerLab mapující postoje spotřebitelů k 5G se kromě jiných oblastí zaměřila také na nové automobilové technologie. Přenosové kapacity 5G umožní rozšíření funkcí infotainmentových palubních systémů vozů či integraci nástrojů rozšířené reality, které promění přední a boční okna automobilů v obrazovky. Stejně tak urychlí nástup autonomních vozů a dopravních systémů, které vyžadují komunikaci v reálném čase mezi jednotlivými vozidly. A také pokročilé nástroje pro monitorování provozu, které budou vzájemně propojeny prostřednictvím 5G.
Autonomní vozy ovšem nebudou vozit jen pasažéry, ale také náklad. „Náklaďák bez kabiny“ od švédského start-upu Einride byl ve spolupráci se společností Ericsson již testován i na veřejných silnicích. Konvoje autonomních kamionů se neobejdou bez silného mobilního připojení, které dokáže zajistit 5G. Na poli logistiky tato technologie umožní širší uplatnění pokročilých trackingových řešení založených na internetu věcí, například osazení každého jednotlivého výrobku senzory pro jeho sledování v reálném čase během celého dodavatelského řetězce.
Podobným způsobem 5G urychlí i technologickou revoluci v zemědělství. Tu již nastartovalo využití GPS a mobilních sítí pro navigaci i sběr dat, například údajů o vlastnostech a stavu půdy. Širšímu uplatnění těchto metod ovšem bránila omezená přenosová kapacita a rychlost mobilního signálu. 5G umožní pracovat s nesrovnatelně většími objemy dat, třeba monitorovat jednotlivá zvířata v chovu či stromy v sadu. S využitím principu internetu věcí budou navzájem propojené stroje automaticky vyhodnocovat senzorické vstupy a v reálném čase reagovat, ať již upravením dávky krmiva, hnojiva či vody na zavlažování.
Internet všech věcí
Všestrannou digitalizací prochází také kupříkladu zdravotnictví. Technologie otevírají nevídané možnosti diagnostiky a monitorování pacienta, zefektivňují komunikaci mezi lékaři a umožňují detailnější i rychlejší analýzu medicínských dat, zejména zapojením nástrojů umělé inteligence. To vše ale vyžaduje úzké propojení rozmanitých zařízení a různých pracovišť v reálném čase, a tedy vysoce spolehlivé a širokopásmové bezdrátové sítě, na kterých v tomto odvětví doslova závisí lidské životy.
„Všechny popisované inovace, stejně jako spotřebitelská zařízení a služby budoucnosti, jsou velkou měrou založeny na internetu věcí čili IoT,“ vysvětluje Jiří Rynt, Key Account Manager ve společnosti Ericsson. „Podle nejnovější zprávy Ericsson Mobility Report je v současné době v provozu asi miliarda mobilních připojení IoT. V příštích pěti letech se však tento počet má znásobit na 4,1 miliardy, přičemž ze 45 procent půjde o připojení typu mMTC (massive Machine-Type Communications). Tedy o jednoduchá zařízení, která budou navzájem propojena a hromadně spolu komunikovat. Což by bez přenosových kapacit technologie 5G ani nebylo možné.“
„Ericsson byl první, kdo zprovoznil komerční sítě 5G na čtyřech kontinentech. V současné době máme uzavřených více než 90 smluv na zřízení 5G sítí, z nichž 33 je již v provozu. První evropská komerční 5G síť byla spuštěna společností Swisscom v dubnu 2019 a je jen otázkou krátké doby, kdy se Česká republika bude také moci pochlubit novou sítí 5G. Společnost Ericsson je připravena ji postavit,“ říká Cveto Gašperut, Country Manager pro Českou republiku ve společnosti Ericsson.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama