e-news.cz - kurzy
Reklama

SMO: Obce zrušily či odložily investice za desítky miliard korun

15.05.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
SMO: Obce zrušily či odložily investice za desítky miliard korun

Česká města a obce podle průzkumu Svazu měst a obcí (SMO) zatím v důsledku koronavirové krize zrušily deset tisíc investičních projektů za 8,4 miliardy korun a odložily dvacet tři tisíce dalších za zhruba 27,6 miliardy korun.
Vyplývá to z průzkumu mezi 382 obcemi, který prezentovali zástupci svazu. Kritizovali také fakt, že vláda navrhla, aby část kompenzačního bonusu pro živnostníky zaplatily částečně i obce, což ve středu vrátil Senát do Sněmovny.
Z průzkumu mezi obcemi podle výkonné ředitelky SMO Radky Vladykové vyplynula kromě nutnosti omezovat řadu investic také velká nejistota mezi komunálními politiky ohledně toho, jak se budou měnit rozpočtové příjmy. Odhadují, že klesnou o pět až 20 procent a plných 34 procent obcí uvedlo, že si netroufají to odhadovat. Samosprávy měly také podle průzkumu přímé náklady asi dvě miliardy korun na řešení pandemie nového koronaviru, ať šlo o dezinfekce veřejných prostranství nebo nákupy ochranných pomůcek.
Předseda SMO a kyjovský starosta František Lukl uvedl, že obce jsou největším veřejným investorem a vláda by se měla zasadit o to, aby se jim dále nesnižovaly příjmy. Podle vládního návrhu bonusů pro OSVČ by měla až třetina peněz jít z rozpočtů územních samospráv, což by podle svazu rozpočty obcí připravilo o 11,2 miliardy korun. „Není možné, abychom se ve výdajích podíleli na něčem, co v příjmech v tuto chvíli nemáme,“ řekl Lukl.
Stát by podle Lukla měl samosprávám pomoci přes nové dotační tituly, k čemuž mu má napomoci i zpracovaný průzkum. Na jeho základě nyní SMO připraví databázi zrušených či odložených projektů podle jejich zaměření. „Pevně věříme, že když vláda dostane tak cenný materiál, tak dokáže jednotlivé dotační programy přesně zacílit,“ řekl předseda. Dodal, že pro samosprávy jsou tradičně prioritní investice do dopravní a technické infrastruktury, životního prostředí, bydlení a školství.
Ekonom zaměřující se na veřejné finance Luděk Tesař k tomu řekl, že většina obcí by měla krizi zvládnout bez větších problémů. „Obce netrpí nouzí,“ řekl s tím, že v minulosti se několikrát měnilo rozpočtové určení daní ve prospěch obcí. S poklesem příjmů například o 15 procent by se tak podle něj většina z nich vypořádala, ale problém by měly ty samosprávy, které byly zodpovědné a dařilo se jim uskutečňovat investice. Ty nyní nebudou mít dostatečné rezervy a budou si muset brát úvěry, které nicméně budou podle ekonoma velmi výhodné. Dodal, že vláda by mohla samosprávám například dotovat úroky z úvěrů.
Ekonom dodal, že ministerstvo financí nyní počítá s tím, že daňové příjmy samospráv poklesnou o 12 procent. Je to však podle něj optimistický odhad, který počítá se zachováním výběru DPH. Podle jeho názoru se pokles bude pohybovat spíše mezi 15 a 20 procenty.
Svaz měst a obcí ČR je celostátní, dobrovolná, nepolitická a nevládní organizace. Je partnerem pro vládu i Parlament. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů opatření, které se týkají kompetencí obcí. Svaz sdružuje přes 2 700 měst a obcí a zastupuje tak více než 8,4 milionu obyvatel Česka.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama