Apogeo
Reklama

Poradna: Pět tipů, jak být v současné krizi dobrým šéfem na dálku

17.05.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Pět tipů, jak být v současné krizi dobrým šéfem na dálku

Koronavirová epidemie i nadále nechává řadu pracovníků pracovat ze svých domovů. Jak by si měli s kolegy na home officu poradit jejich šéfové? Jak řešit problémy a co se neobejde bez osobního kontaktu?
Přinášíme s personálně poradenskou společností Quanta pět tipů pro ty, kteří chtějí být dobrými šéfy na dálku.
1) Nepodlehněte obavám z nedostatečného dozoru. Už dva měsíce trvající nouzová opatření uvěznila v domácích „kancelářích“ velké množství pracovníků. „Stále více převládá dojem, že pracovat na dálku možné je a lidé se při tom chovají zodpovědně, neflákají se a skutečně odvádějí výkony,“ říká Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti Quanta. Proto by šéfové neměli propadat představě, že své podřízené musí vzdáleně neustále kontrolovat, jestli pracují. „Pokud někdo takové obavy má, asi mu v týmu chybějí lidé, na které je spolehnutí,“ míní Tomáš Surka.
2) Položte si otázku, zda podřízeným doma něco nechybí. Je vhodné si pravidelně položit otázku, zda pracovníkům vykonávajícím své zaměstnání z domova něco důležitého nechybí k tomu, aby mohli pracovat efektivně. Je nutné zajistit snadný přístup k důležitým dokumentům a nastavit procesy tak, aby všichni vše zvládali na podobné úrovni.
3) Ani ránu bez jasné struktury a přesného řádu. Pracovníci by měli vědět, jak jejich tým funguje i bez osobního kontaktu. „Dobrý šéf musí dát svému týmu vedenému na dálku jasnou představu o tom, jaký má pracovní týden strukturu a řád. Týká se to například pravidelných porad. Aby zaměstnanci měli přehled o všem, nač jsou zvyklí z kanceláře,“ uvádí Tomáš Surka ze společnosti Quanta.
4) Někdy je přece jen lepší svolat osobní setkání. Běžné neboli operativní schůzky lze vyřídit na dálku s pomocí videokonference. Tuto zkušenost si podle všeho firmy odnesou jako ponaučení z koronavirové epidemie. Některé typy schůzek si však žádají výhradně jen osobní kontakt. Jedná se například o první setkání s klientem nebo se zájemcem o práci v týmu. Týká se to i závažných strategických vyjednávání. Ty je prostě lepší dělat napřímo. „Přes videohovor nemůžete protistranu vnímat tak dobře jako na živo. Mohou vám uniknout některé důležité detaily,“ upozorňuje Tomáš Surka.
5) Nepodceňujete směrování kamery a své oblečení. Odkud se je nejvhodnější se svým týmem spojit? Videokonferenci s podřízenými je lepší vést z uklizeného pracovního koutu, stolu nebo z místa, které takové prostředí připomíná. Určitě není vhodné volat svým podřízeným z ložnice a v pyžamu. Neformální oděv však nevadí, nejlíp se je ale obléct tak, jak je šéf zvyklý z běžného kancelářského provozu. Samozřejmostí by měla být domluva s rodinou, že není vhodné volajícího při poradě s kolegy vyrušovat.
Foto: Pixabay
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama