e-news.cz - kurzy
Reklama

Pojišťovny přes pokles nehod v době pandemie zlevňovat nebudou

14.05.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pojišťovny přes pokles nehod v době pandemie zlevňovat nebudou

Přestože pojišťovny vykázaly v době nouzového stavu až třetinový pokles automobilových škod, zlevňovat pojistky ani vracet peníze klientům nebudou. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.
Tvrdí, že stále na škodách v povinném ručení vyplácejí více, než přijmou na pojistném. Některé z nich ovšem nabízejí pojistky podle najetých kilometrů, takže jejich klienti zaplatí za povinné ručení méně.
„Pokles provozu na silnicích byl velmi krátkodobý a rychle se vrátil k normálu. Naopak lidé se nyní do práce budou dopravovat v zájmu bezpečnosti raději autem než hromadnou dopravou, což může vést k dalšímu nárůstu škod,“ řekl ČTK výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek. Klesl sice počet tzv. malých plechových škod, ale v nouzovém stavu stoupla závažnost dopravních nehod s těžkými a dlouhodobými následky. Situace na trhu povinného ručení je podle něj navíc nepříznivá, neboť pojistné je dlouhodobě výrazně podhodnoceno a roste výrazně pomaleji než náklady na opravy.
„Pokles nehodovosti, který se objevil, je skutečně jen krátkodobý. V tuto chvíli sledujeme opět nárůst pojistných událostí a očekáváme, že jejich počet proti normálu poroste s tím, jak se zvyšuje používání automobilové dopravy na úkor té veřejné,“ uvedl mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. Faktem podle něj zůstává, že pojišťovny stále na škodách v povinném ručení vyplácejí více, než přijmou na pojistném.
Lidé budou v obavách před kontakty upřednostňovat individuální dopravu, a navíc dohánět to, co během nouzového stavu nebylo možné „objet“, souhlasila mluvčí Uniqa Eva Svobodová. Motoristé, kteří vědomě chtěli přechodně přerušit provoz auta a ušetřit (například flotiloví dopravci, autobusy, ale i osobní vozy), měli možnost ve zjednodušeném řízení toto provést, odstranit z vozidel značky, a tudíž přerušit i placení povinného ručení, dodala.
„Během nouzového stavu jsme vycházeli vstříc klientům jinými způsoby. Řada klientů z řad dopravců v tomto období po dohodě s pojišťovnami využila možnost mimořádné slevy na pojistném, nebo vyřadila vozidla z provozu a neplatila tedy povinné ručení vůbec,“ doplnil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.
U Allianz platí klienti autopojištění podle toho, kolik ujedou kilometrů. „Kdo jezdí málo, platí málo. A kdo jezdí hodně a v rizikovém prostředí tráví denně dlouhé hodiny, ten za krytí většího rizika zaplatí o něco víc,“ upozornila ředitelka autopojištění pojišťovny Veronika Hašplová.
Podobný systém má i Pillow pojišťovna. Vrací peníze za neprojeté kilometry nejen jednorázově z důvodu pandemie koronaviru, ale třeba i v době, kdy řidič například začal jezdit do práce veřejnou dopravou a již tolik nepoužívá své vozidlo. „Pokud klient ujede méně kilometrů, než na počátku pojištění odhadl, na konci pojistného roku vrátíme peníze za neprojeté kilometry. Klient totiž hned od začátku má ve své smlouvě uvedenu cenu za neprojetý kilometr. Stačí pak po roce vynásobit tuto cenu a počet neprojetých kilometrů a tuto částku mu vrátíme,“ řekl Martin Podávka z vedení pojišťovny.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama