e-news.cz - kurzy
Reklama

Je vaše investiční portfolio připravené na online budoucnost?

09.05.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Je vaše investiční portfolio připravené na online budoucnost?

COVID-19 podpoří online ekonomiku a urychlí digitalizaci, čímž dále posílí trend posledních více než desítky let. Podle našeho názoru by měli investoři tohoto trendu využít, a tak v této aktuální zprávě z akciových trhů přinášíme obsáhlý seznam firem, kterým tento trend prospívá a kde se mohou inspirovat.
Seznam je řazen podle jednotlivých kategorií, aby bylo pro investora jednodušší vybrat si právě ty oblasti digitalizace, o které má zájem.
Mnozí komentátoři a další vlivné osobnosti strávili měsíce tím, že vysvětlovali publiku, že po pandemii COVIDu-19 už se věci do starých kolejí nikdy nevrátí. Zajímavý komentář publikoval také partner společnosti Sequoia Capital Michael Moritz, který ve Financial Times uvedl, že COVID-19 urychlil trend směřující k rozsáhlé digitální ekonomice zhruba o pět let. Online podnikání bude v nadcházejících letech v porovnání s podniky, které jsou více závislé na fyzických prodejních kanálech, prosperovat. Moritz se také zabývá problematikou práce z domova a tím, jaké může mít důsledky pro komerční nemovitosti v budoucnosti. Pokud má pravdu, může to znamenat velkou ránu pro jednu z nejvýnosnějších tříd aktiv za posledních 50 let, kterou by si většina investorů do svého portfolia v prostředí s nízkými úrokovými sazbami ráda zařadila.
„Také šéfové budou mnohem více naklonění myšlence, že už jejich týmy nemusejí docházet do kanceláří jen proto, aby předvedly, jak pracují. Miliony lidí zjistily, že jim ztrátu společenských vazeb na pracovišti víc než vykompenzuje vyšší produktivita získaná díky omezení rušivých vlivů. To sice neznamená konec práce v kancelářích, ale pravděpodobně to předznamenává budoucnost, kdy budou nadřízení ochotnější nechat podřízené pracovat nějakou dobu z domova. Není těžké si představit, že to může vést k trvalému oslabení poptávky po komerčních kancelářských prostorách.“

(Zdroj: Financial Times)
Moritz má pravdu v tom, že svědky tohoto online trendu jsme již celé roky. Jak ukazuje výše uvedený graf, internetový maloprodej přinesl za pět let celkové výnosy 271 procent oproti pouhým 22,5 procenta v případě globálních akcií (MSCI World). Také softwarové a servisní firmy mají v plachtách příznivý vítr a dosáhly 135 procent. Skupina mediálního a zábavního průmyslu se může pochlubit jen 30 procent, ale zde je historické srovnání obtížné, protože koncem roku 2018 prošly globální akciové indexy výraznou změnou klasifikace a do této skupiny byly přesunuty internetové společnosti jako Facebook či Alphabet. Skupinu mediálního a zábavního průmyslu tedy nyní tvoří 1. média, 2. zábava a za 3. interaktivní média a služby (kam patří Facebook, Alphabet a Tencent) a v budoucnu lze očekávat růst zejména v posledním uvedeném odvětví.
Dlouhodobý trend
Zdá se, že vše, co se týká online ekonomiky, má vyšší kapitálovou návratnost, protože zde nejsou tak výrazná fyzická omezení jako například u aerolinek nebo důlních společností. Jsme přesvědčeni, že tento digitalizační trend bude v nadcházejícím desetiletí dál pokračovat a že by toho měli investoři využít a zařadit příslušné firmy do svého portfolia. Následující tabulka obsahuje dlouhý seznam zahrnující nejrůznější kategorie online ekonomiky, případně kategorie, kde dochází k stále větší digitalizaci. Kombinovaná tržní kapitalizace tohoto seznamu 69 akciových titulů činí 8,6 bilionů USD a na konec jsme přidali čtyři fondy ETF zaměřené na různé části této skupiny pro ty, kdo si chtějí investování zjednodušit.

PETER GARNRY, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank
 
 
 
 
 
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv Saxo Bank
Grafika: Saxo Bank


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama