e-news.cz - kurzy
Reklama

Hypoteční trh se propadl, povede to k zostřenému boji o každého klienta

23.04.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Hypoteční trh se propadl, povede to k zostřenému boji o každého klienta

Jak se dalo čekat, v březnu došlo k propadu hypotečního trhu ve srovnání s lednem a únorem letošního roku.

A také ve srovnání s loňským rokem. Propad v objemech oproti únoru je o 26 procent. V kusech o 22 procent.
K tomu je zapotřebí dodat, že první 2 týdny v březnu běžely obchody jako po másle a vypadalo to na rekordní měsíc. Z toho se dá snadno usuzovat, že ten skutečný propad teprve přijde v dubnu a v květnu. Soudě podle března by tento propad měl být oproti únoru letošního roku o 50 procent.
To povede banky k zostřenému boji o klienty. Za březen se sice podle Fincentrum Hypoindexu průměrná úroková sazba zvedla z 2,42 na 2,45 procenta p.a. Ale banky se bezpochyby budou snažit získat klienty nižší úrokovou sazbou. Což už ostatně několik menších bank udělalo.
Velcí hráči ovšem vyčkávají. Očekávají totiž zhoršení svého úvěrového portfolia a zhoršenou situaci některých žadatelů o úvěr. To je bude nutit k tomu, aby zvedli svoje rizikové marže. A tím pádem i svoje úrokové sazby. Existuje přímá úměra mezi nezaměstnaností a kvalitou úvěrů. Čím větší nezaměstnanost, tím více úvěrů je po splatnosti. Dosud jsme byli ve splácení úvěrů velmi disciplinovaní a patřili jsme mezi šampióny Evropy. To budeme i nadále. Ale ke zvýšení počtu úvěrů v prodlení rozhodně dojde. Pomůže tady moratorium na odklady. Ale ani to nezachrání některé dlužníky od problémů se splácením.
ČNB rozvolnila svoje limity na hypoteční úvěry. Zejména zvedla LTV z 80 na 90 procent. To bezpochyby pomůže. Především lidem, kteří si kupují svůj byt na bydlení. Z trhu vypadla poptávka po investičním bytech ze strany Airbnb i zahraničních investorů. To se projeví i na poptávce po hypotečních úvěrech.
Shrnuto: čekají nás dramatické měsíce v dubnu a květnu z hlediska poptávky. To je a bude způsobeno především nejistotou. Totéž se týká i strany nabídky, tj. zda a jak hýbat se sazbami. Výsledkem bude propad trhu o polovinu, zejména v objemech. O tom svědčí i po dlouhé době nižší průměrná výše hypotéky, která klesla na 2,5 mil. korun. V úrokových sazbách dojde k zamrznutí trhu. S možnou tendencí k poklesu u některých hráčů na trhu ve snaze získat alespoň nějaké obchody.
V červnu, ale spíš až v červenci, by měla a mohla nejistota kupujících začít pomíjet s tím, jak se budou lidi vracet k „normální“ práci a bude fungovat chytrá karanténa. Tam by se měl trh odrazit od dna.
VLADIMÍR STAŇURA, hlavní poradce České bankovní asociace
 
 
 
 
 
 
 
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv ČBA
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama