e-news.cz - kurzy
Reklama

Situace v Itálii může mít zásadní dopad na obchod českých firem

15.03.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Situace v Itálii může mít zásadní dopad na obchod českých firem

Nejvíce zasažený region Lombardie, který se z pětadvaceti procent podílí na HDP pomalu rostoucí italské ekonomiky, je v karanténě, která

v současné době platí pro celou Itálii.
S šířením nákazy jsou na tom podobně také oblasti Benátska a Emilia-Romagna, které dohromady tvoří 40 procent HDP a z 50 procent se podílí na exportu. Do všech tří zasažených regionů se vyváží většina výrobků z České republiky, což v současnosti činí velký problém.
Podle prognóz ekonomů by stačil měsíc ochromení Itálie, aby byl dopad na český export závažný. V současné době se s tíživou situací v Itálii potýkáme již 17 dní a do budoucna může být situace pro český export vážná hlavně v oblasti automotive nebo nábytkářství. Zároveň zde velmi trpí turismus, kdy se oproti loňskému roku v některých oblastech snížila návštěvnost i o 90 procent.
Itálie je pro Českou republiku osmým největším vývozním trhem, kdy v loňském roce export činil přes 173 miliard korun. Mezi komodity s největším vývozem se řadí stroje, léky nebo automobily. Co se týče importu, Italové jsou pro tuzemsko pátým největším partnerem. Loňský dovoz přesáhl hranici 167 miliard korun a dominují mu automobily nebo ropa. Jelikož koronavirus zasáhl primárně průmyslově silný sever státu, italská vláda připravuje opatření na podporu ohrožené ekonomiky a snaží se, aby byl celkový dopad aktuální situace na ekonomiku co nejmenší.
V současné chvíli vláda připravila budget ve výši 25 miliard eur na podporu italské ekonomiky, firem a fyzických osob. Počítá s okamžitým užitím 12 miliard, které budou rozděleny na zdravotnické prostředky a prostředky civilní obrany. Následně budou poskytovány půjčky firmám, podpora rodinám, firmám k vyplácení mezd, snížení splátek na bydlení a další. Zároveň by 4 miliardy měly jít na podporu exportu.
Tamní podniky tvoří 95 procent malých a středních firem, na kterých je Itálie závislá a z toho důvodu se vláda chystá vyplácet finanční podporu. Právě tyto podniky jsou na jakékoliv výkyvy nejvíce náchylné, ale italská vláda deklarovala, že nikdo kvůli koronaviru nepřijde o finanční prostředky.
Celá situace velmi silně dopadá také na módní průmysl. Do Itálie každoročně přijíždí přibližně 6 000 000 Číňanů, kteří standardně projíždí na trase Milán-Řím, a jsou zároveň největší klientela pro prestižní módní italské značky. Tento fakt velmi narušil prodeje, které začaly klesat a v současné době jsou zastavené veškeré obchody a obchodní aktivity, které nesouvisí s prodejem potravin a léků.
Každodenní život v Itálii je zásadně omezen, což se, mimo jiné, začíná ukazovat jako fatální pro zahraniční obchod. Projevují se problémy s expedicí zboží do České republiky a dodávky se zpomalují. „Itálie je jedním z našich největších obchodních partnerů a přeshraniční výměna je v podstatě ve všech sektorech. Italský tisk upozornil na problém s přechodem zboží přes hranici v průsmyku Brennero, což je hlavní tepna mezi Rakouskem a Itálií, kde denně projede 4 až 5 tisíc kamionů. V současné době se jejich počet snížil na polovinu, řidiči musí podstupovat zdravotní prohlídky a tvoří se kolony až k Bolzanu.
Pro CzechTrade je také zásadní, že jsme až do července zrušili veškeré veletrhy a individuální schůzky s českými podnikateli na území Itálie, což pro naše klienty znamená zmaření obchodních příležitostí. Vládní dekret o karanténě je sice platný do 3. 4., ale může být prodloužen až o půl roku. Další věc je, že mnoho firem čerpá placené či neplacené dovolené nebo pracuje na home office a Italové většinou používají pevné linky, takže je těžké někoho zastihnout a plánovat další aktivity. Pozitivní je, že na straně našich klientů přetrvává optimistická nálada, že vše odezní a budeme moct pokračovat v rozjednaných plánech. Z naší strany jsme připraveni exportérům pomoci, jak jen to bude možné.
MAREK ATANASČEV, vedoucí zahraniční kanceláře státní agentury CzechTrade v Miláně
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Pixabay.com, archiv Czech Trade


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama