e-news.cz - kurzy
Reklama

MF se chystá posunout termín pro daňová přiznání a úhradu daně

12.03.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
MF se chystá posunout termín pro daňová přiznání a úhradu daně

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se chystá posunout termín pro odevzdání daňového přiznání u daně z příjmu a úhradu

daně drobným podnikatelům a fyzickým osobám o tři měsíce. Stát tak chce ulevit drobným podnikatelům a malým firmám v situaci související s šířením koronaviru.
První termín pro odevzdání daňového přiznání a úhradu daně je 1. dubna. V případě využití služeb daňového poradce je to 1. červenec.
„Navrhnu odložení přiznání daně z příjmu. Udělám to formou, že prominu plošně sankce včetně i správních poplatků, což je v mé kompetenci. Ráda bych stabilizační balíček představila příští týden,“ uvedla ministryně.
Ohlášené opatření je podle partnera poradenské společnosti Apogeo Jiřího Žežulky logickým a správným krokem. Podle něj lze očekávat, že MF vydá rozhodnutí o plošném prominutí sankce za pozdní podání a úrok z prodlení s úhradou daně a Generální finanční ředitelství upraví pokyn k individuálnímu prominutí penále a úroku tak, aby zohlednil komplikace způsobené koronavirem. „Uprostřed nejistoty představuje tento krok alespoň nějaký záchytný bod,“ uvedl Žežulka.
Dále Schillerová připravuje balíček opatření ohledně spuštění třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb (EET) od prvního května. Ta by se měla týkat všech podnikatelských činností, které dosud tržby neevidovaly. Podle ministryně sice není možné ze zákona odložit start třetí a čtvrté vlny EET, MF se ale podle ní může zavázat, že kontrolní činnost ze strany finanční a celní správy bude po dobu tří měsíců benevolentní a že nebudou padat sankce.
„Nemohu tedy zastavit to, aby se podnikatelé k EET certifikovali a žádali o autentizační údaje. Ale když o ně požádají později, tak sankce nebude. Ale sankce by byla, kdyby neevidovali nebo neměli pokladní zařízení,“ uvedla Schillerová.
K prvnímu březnovému týdnu si o autentizační údaje k EET zažádalo deset procent živnostníků. Jde o 30 tisíc z celkového počtu 300 tisíc živnostníků, kteří musí EET od 1. května mít, sdělila již dříve Finanční správa.
Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. EET je zaměřena na přijímání plateb v hotovosti. Podle dostupných informací je do EET zapojeno 195 tisíc podnikatelů, kteří dosud evidovali zhruba 13,6 miliardy účtenek.
Na schůzce s podnikatelskými svazy ve čtvrtek chce Schillerová také řešit otázku splatnosti daně z přidané hodnoty a platbu sociálního pojištění. DPH za únor je splatná 25. března, a proto se musí tato otázka podle Schillerové vyřešit rychle. Podnikatele podle ní požadují i odložení splatnosti sociálního pojištění. To je ovšem v kompetenci ministerstva práce a sociálních věcí a podle Schillerové zatím není jasné, zda je odklad ze zákona možný.
„Mám kontury stabilizačního balíčku a chci ho projednat ve čtvrtek se zástupci podnikatelů a komor, abych vyslechla jejich názory a zvážila je. A poté jej příští týden představím,“ uvedla ministryně.
ČTK
Foto: Pixabay


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama