Apogeo
Reklama

Poradna: Jak se naučit cizí jazyk i přes nedostatek času?

23.02.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Jak se naučit cizí jazyk i přes nedostatek času?

Schopnost domluvit se minimálně jedním cizím jazykem je už považována za samozřejmost.

Firmy se i přesto často potýkají s nedostatečným jazykovým vybavením svých zaměstnanců.
Podle průzkumu Manpower Group, který porovnává atraktivitu trhu práce v 75 zemích, je nízká jazyková vybavenost Čechů v mezinárodním srovnání hlavním problémem lidských zdrojů. Jak se naučit cizí jazyk i v případě, že nemáte čas docházet pravidelně na kurzy? A proč je velmi důležitý správný výběr lektora?
Poznejte své potřeby
Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou je na začátku studia dobré udělat, je uvědomit si, v jaké oblasti chcete jazyk zlepšit – tím si později ušetříte spoustu času, neboť se budete od začátku věnovat pouze té oblasti, které sami chcete. To znamená, že pokud potřebujete zlepšit svou schopnost vést small talk, prezentační dovednosti nebo velmi specifickou slovní zásobu, výuka bude zaměřena právě na tuto problematiku. „Pokud se vaše firma zaměřuje na obchodní právo a zaměstnanci se často účastní obchodních jednání, budete pravděpodobně chtít zlepšit úroveň právě v této pracovní a právní terminologii,“ uvádí Simona Škurková z jazykové školy Lingua Centrum, která zaměstnává přes tisíc lektorů. Se správně nastaveným očekáváním bude již od začátku jasně dán směr výuky a nebudete ztrácet čas frázemi, které běžně nevyužijete.
Klíčový faktor? Lektor
Právě správná volba lektora je základ úspěchu. Jazykové školy potřebují vědět nejen to, na jakou oblast se má výuka zaměřit, ale i jaké specifické potřeby má sám student vůči svému lektorovi. Pro dosažení výrazného posunu v relativně krátkém čase je potřeba, aby učitel studentovi opravdu vyhovoval a splňoval jeho studijní potřeby od samého začátku. Například manažeři obecně preferují zkušené lektory, kteří se nebojí je opravovat a zadávat jim úkoly. Naopak třeba v IT sféře se lépe hodí lektor, jenž hlavně dokáže často plaché studenty, kteří nejsou zvyklí vyjadřovat se v angličtině před dalšími lidmi, rozmluvit. Správný lektor neodradí studenty po první hodině, naopak je dovede motivovat pro další studium.
Výuka prostřednictvím technologie
Moderní variantou výuky, která vytíženým zájemcům o studium šetří čas, je výuka přes Skype. Tato forma patří mezi velmi oblíbené a je vhodná pro každého, kdo nemá pevně daný týdenní rozvrh, je často v pohybu a potřebuje možnost flexibilní domluvy. „Se Skypem máme jen tu nejlepší zkušenost, progres je rychlejší v průměru o 25 procent, což je dáno především tím, že studenti lekce neruší, ale pouze přesouvají na vhodnější den, čímž se zabrání stagnaci a student zvládne lekce nutné pro posun o úroveň výše,“ dodává Škurková.
Kurz na míru
Pro firmy, které potřebují své zaměstnance připravit například na výjezdy do zahraničí, nabízejí jazykové školy intenzivní kurzy. Ty jsou přizpůsobené společnosti na míru podle toho, na jakou úroveň je potřeba studenta posunout a za jak dlouho. Nutné je zároveň myslet na to, aby výuka nenarušovala jeho další fungování v pracovním procesu, i počet lekcí v rámci týdne je tak upravený individuálně, dle potřeb společnosti a studenta.
Učení jako součást dalších aktivit
Kromě aktivního učení je dobré podpořit svou snahu také pasivním příjmem jazyka. V tomto ohledu může kromě klasického sledování filmů a seriálů v originálním znění pomoci kupříkladu jazykové nastavení chytrých zařízení. Čím větší součástí každodenního života cizí jazyk bude, tím snadněji se z něj stane rutina. Jednou z možností, jak jazyk zařadit do běžného dne, je zkusit si pro začátek nastavit prohlížeč nebo telefon do cizího jazyka nebo zavést ve firmě cizojazyčnou interní komunikaci.
 
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama