Apogeo
Reklama

Největší projekt na řešení sucha v Evropské unii pochází z Česka

07.11.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Největší projekt na řešení sucha v Evropské unii pochází z Česka

Nápadem roku letošního ročníku soutěže E.ON Energy Globe se stal Model Zdoňov, který bojuje proti suchu v krajině a navrací

jí přirozenou schopnost zadržet povrchovou i spodní vodu. Odbornou porotu projekt zaujal svým rozsahem, komplexností a přenositelností. Projekt získal další podporu a projde inkubací pod vedením UP21.
Češi v posledních letech stále častěji doplácejí na chyby, kterých se v minulosti dopustili na okolní přírodě. Výsledkem narovnávání vodních toků, odvodňování pozemků, zahlubování vodních toků a intenzivního zemědělství jsou nejen vyschlé studny, méně úrodná půda a zešedlá krajina v období sucha, ale také vyplavené domy, rozvodněné a zakalené toky nebo půda splavená z pole po intenzivních deštích.
Krajina v České republice jako celek ztratila schopnost poutat a zadržovat vodu. Spolek Živá voda si dal za cíl tento nepříznivý stav zvrátit a přivést vodu opět do krajiny. Spolek se s projektem Zdoňov představil v letošním ročníku soutěže E.ON Energy Globe ve speciální kategorii Nápad.
Pomocí obnovy toků, mokřadů, rybníků a tůní chceme na ploše 20 km2 navrátit původní zadržování vody v krajině. Pro zlepšení biodiverzity se zaměříme na zvýšení podílu stromů a keřů ve volné krajině a návrh nových lesů. Klíčové v celém projektu je také částečné odstavení meliorací – soustav trubek a kanálů v krajině, které původně měly pomoci zemědělcům k lepšímu hospodaření. Místo toho však dnes přispívají ke znehodnocení půdy a masivnímu vysoušení krajiny,“ popisuje předseda spolku Jiří Malík.

Největší projekt na řešení sucha v Evropské Unii

Projekt renovace krajiny a zadržení vody přímo v terénu je svým rozsahem největší na území České republiky i Evropské unie. Současně se jedná o pilotní projekt k řešení sucha a adaptaci na klimatické změny. Poskytuje jedinečné know-how, jak by nejen Česká republika, ale i ostatní unijní státy mohly rychle navrhnout potřebné změny v krajině pro celoplošné zadržení vody a transformaci zemědělství včetně návrhů legislativních změn a grantových schémat.
Po dokončení práce bude projekt v elektronické podobě předán k volnému využití zcela zdarma například zastupitelům měst, občanům, zemědělcům a školám. „Odborná porota na projektu ocenila především propojení fyzické realizace se základním know-how, které bude použitelné pro jakýkoliv typ krajiny poškozené příliš intenzivním zemědělstvím a vodohospodářskými úpravami. Pokud by se Model Zdoňov aplikoval na veškerou zemědělskou půdu v České republice, pojme krajina desetkrát větší objem vody, než kolik zadrží přehrada Orlík,“ dodává koordinátorka soutěže E.ON Energy Globe Vladimíra Glaserová.
Model Zdoňov letos vyhrál v kategorii Nápad E.ON Energy Globe a čeká jej další podpora a rozvoj. Od partnera soutěže UP21 získal spolek podporu při inkubaci. „Sucho a zadržování vody v krajině je téma, které v posledních letech rezonuje společností. Věříme, že se lidé budou stále více zajímat, jak působí na okolní krajinu a budou chtít toto řešení využít. Model Zdoňov je unikátní tím, že je přenositelný jak do volné krajiny, tak i do měst, s potenciálním využitím pro firmy a majitele pozemků,“ říká Vítek Šubert, spoluzakladatel a CEO inkubátoru UP21.
Jiří Malík za spolku Živá voda k ocenění dodává: „Jsme velmi rádi za toto ocenění. Po letech odříkání to znamená určitou vzpruhu nejen pro nás osobně, ale hlavně proto, že i soukromý sektor se začíná výrazněji zajímat o životní prostředí. Necháme se překvapit, zda dojdeme s UP21 k nějaké inovaci ohledně managementu našeho projektu. Na spolupráci se těším.“

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 2 600 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 tisíc dětí. 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama