Apogeo
Reklama

Zvýšení daní je možné schválit podle KSČM s platností od ledna

21.10.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zvýšení daní je možné schválit podle KSČM s platností od ledna

Daňový balíček, který zvyšuje zdanění alkoholu nebo tabáku, je reálné schválit tak, aby začal platit od prvního ledna.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Komunisté hodlají podle něj balíček na mimořádné páteční schůzi Poslanecké sněmovny podpořit. Předseda STAN Vít Rakušan upozornil, že v současné podobě daňový balíček zřejmě neschválí Senát.
Daňový balíček je příležitost vyřešit některé věci, které jsou na stole delší dobu. Balíček je navíc zakalkulován do návrhu rozpočtu. Je to pragmatický krok vlády, která si do té bilance nakalkulovala nějaké peníze, a je projednatelný,“ uvedl Dolejš. Zopakoval, že komunisté přitom podpoří i schválení návrhu státního rozpočtu ve Sněmovně během prvního čtení, kdy se schvalují základní limity hospodaření státu na příští rok. Komunisté ve Sněmovně tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD.
Předseda Pirátů Ivan Bartoš upozornil, že vláda se snaží balíček schválit ve Sněmovně, aniž by reflektovala smysluplné návrhy opozice. Piráti i STAN přitom nesouhlasí například se zdaněním technických rezerv pojišťoven nebo zvýšením poplatku za zápis do katastru nemovitostí. Piráti pak navrhují podle Bartoše jako kompenzaci růstu daní, zvýšit slevu na poplatníka z dnešních 24 840 korun na 27 tisíc nebo 30 tisíc korun. „Lidé s příjmy by tak ročně ušetřili tři nebo pět korun ročně,“ uvedl Bartoš.
Samotné páteční schvalování daňových změn bude znamenat rozhodování o pěti desítkách pozměňovacích návrhů, a tedy téměř pět desítek hlasování. Některé pozměňovací návrhy se ale překrývají. Podle Dolejše je možné celý návrh projednat během jednoho dopoledne.
Balíček vedle zvýšení daní u tabáku a alkoholu také zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí na dva korun z nynější tisícikoruny, mění zdanění hazardu a zdaňuje plyn pro vytápění v domovních kotelnách. Rozpočtový výbor již dříve doporučil zdanění plynu z předlohy vyjmout.
Zřejmě nejspornějším bodem je ale navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Nově by měly být daňové uznatelné jen rezervy do výše stanovené evropskou směrnicí Solvency II. Česká asociace pojišťoven to odmítá a již dříve vyzvala poslance, aby tuto změnu odmítla.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama