e-news.cz - kurzy
Reklama

Výstavbu v Praze nahrazují projekty ve středních Čechách

10.10.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Výstavbu v Praze nahrazují projekty ve středních Čechách

EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.

s.
České stavebnictví v srpnu letos poprvé meziročně kleslo, podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) o 2,4 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce nižší o 2,8 procenta.
Roste naopak bytová výstavba, celkem se v srpnu začalo v celé republice stavět 3 294 nových bytů, což je meziročně o 3,1 procenta více. Dokončeno bylo o něco méně bytů, celkem 3 013 bytů. Byty vznikají prakticky ve všech regionech, v hlavním městě však bytová výstavba stále výrazně zaostává za poptávkou.
Stavební firmy v Praze letos od začátku roku dokončily celkem 2 739 bytů v bytových domech. Loni za stejné období jich přitom bylo o 314 více a v roce 2017 dokonce o 578 více. Neustále tak klesá počet dostupných bytů v hlavním městě. Lidé hledající vlastní bydlení se proto stále musí poohlížet po obcích ve Středočeském kraji. Ten už před časem definitivně převzal otěže bytové výstavby a s přehledem v tomto ohledu dominuje. Jen letos se ve středních Čechách dokončilo celkem 4 363 nových bytů, přičemž 3 089 v rodinných domech. Praha je s odstupem 799 bytů až druhá.
Pokračuje tak trend druhé suburbanizace, kdy se lidé z Prahy přesouvají do nově vznikajících čtvrtí ve středočeských obcích. Že se na tomto v nejbližší době nic nezmění, ukazují statistiky zahajovaných bytů. Těch se letos ve středních Čechách začalo stavět už 3 899 (z toho 3 358 v rodinných domech), zatímco v hlavním městě „jen“ 3207 (z toho v rodinných domech 250).
Z těchto dat jednoznačně vyplývá, že chybějící byty na pražském trhu nahrazují nové rodinné domy ve Středočeském kraji. Vzhledem k tomu, že pracovní místa zůstávají v hlavním městě, je jasné, že i nadále poroste počet lidí každodenně dojíždějících do Prahy.
Praha proto musí urychleně odblokovat stavební proces a povolit velké bytové projekty, které jsou dlouhodobě zamrzlé v povolovacím procesu. Nutné je také vytipovat a připravit další pozemky vhodné pro rezidenční výstavbu. Jen tak se na trh dostanou cenově dostupnější byty a hlavní město si opět převezme pozici lídra bytové výstavby, která mu ještě před pár lety jednoznačně patřila.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama