e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Je čas topit. Zkontrolujte nejdřív kotel i komín

07.10.2019, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Je čas topit. Zkontrolujte nejdřív kotel i komín

Topná sezona začíná. Je proto nejvyšší čas na kontrolu topení nebo případné úpravy celého otopného systému.

Včasnou kontrolou kotle, rozvodů, termostatů i radiátorů totiž předejdete možným poruchám.

Chytré technologie vám pak pomohou s úsporami energií. Ušetří klidně i čtvrtinu ročních nákladů na topení.

Základní kontrola topení před začátkem topné sezony není nic složitého. Jde hlavně o to prověřit všechny součásti, správnou funkci kotle a najít případné viditelné závady na rozvodech vody a radiátorech. Pečlivá kontrola topení je poměrně důležitá, protože pomáhá předcházet případným poruchám během intenzivního provozu v zimě. Nejen, že je nefunkční topení v mrazech velmi nepříjemné, ale během zimních měsíců může být problém sehnat příslušného opraváře.
Topíte tuhým palivem? Zkontrolujte komín
Co všechno před zahájením intenzivní topné sezony udělat, závisí hlavně na technologii vytápění. Pokud máte kotel na tuhá paliva, měli byste věnovat pozornost nejen kotli samotnému, ale také komínu. Nemusíte si hned zvát kominíka. „Komín můžete zkontrolovat sami – obzvlášť pokud jste to neudělali už před létem. Otevřete čisticí dvířka na dně komína a vyberte zde případný nános a saze. Podívejte se také, zda v komíně není opuštěné ptačí hnízdo, které by jej ucpávalo,“ doporučuje Michal Doležel z projektu E.ON Rádce. Pořád ale platí, že minimálně jednou ročně musí váš komín přece jen zkontrolovat kominík.
Kontrola kotle a radiátorů
Každoroční kontrolu si zaslouží také kotel. Ten by měl v každém případě zkontrolovat odborník. Pravidelnou kontrolou kotle předcházíte pozdějším nepříjemným závadám a často ji vyžadují i sami výrobci, a to z důvodu záruky. „Záruku na tepelnou techniku poskytuje prodejce a náklady na opravy potom řeší podle smlouvy s výrobcem zařízení. Záruka je stanovena zákonem na dva roky, nicméně v návodech bývá požadavek nebo doporučení na pravidelnou kontrolu zařízení uveden,“ popisuje praxi výrobců Mojmír Krátký, výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky.
Kromě kotle nezapomeňte na radiátory a rozvody. Nejsou někde zrezivělé? Neprosakuje v nějakém místě otopná voda? Pozor hlavně na místa, kde se rozvody napojují na ventily a samotná tělesa radiátorů.
S úsporami pomůže také chytrá domácnost
O chytrých domácnostech se mluví nejčastěji v souvislosti s různými inteligentními ledničkami a dalšími domácími spotřebiči. Už méně lidí ale tuší, že chytré technologie v domácnosti pomáhají i s šetřením energií. K výrazným energetickým úsporám vede hlavně chytré ovládání topení. Průměrný tuzemský byt ročně spotřebuje přibližně 8 333 kilowatthodin tepla. Pokud majitelé vypnou topení, zatímco jsou v zaměstnání, mohou za příznivých okolností ušetřit zhruba čtvrtinu energie. Kotel opět začne vytápět, jakmile mu člověk dá povel přes svůj mobilní telefon, takže přijde do prohřátého interiéru.
Na podzim máte nejvyšší čas inteligentní technologie do ovládání topení zapojit. Začněte třeba instalací chytrého termostatu, který je možné propojit s domácí počítačovou sítí pomocí wi-fi a poté jej ovládat třeba přes internet nebo aplikaci v mobilním telefonu. Obdobně mohou fungovat třeba chytré termostatické hlavice, které se montují přímo na radiátory.
Bydlím v paneláku. Má nějaká příprava na topnou sezonu smysl?
I v domech, které jsou napojeny na centrální zásobování teplem, je dobré se na topnou sezonu drobně připravit. O kotel nebo komín se samozřejmě starat nemusíte, ale zkontrolujte radiátory a správnou funkci termostatických hlavic. Ty následně nastavte na požadovaný stupeň a takto je ponechte pouze s drobnými regulačními zásahy, pokud je vám teplo nebo zima. Radiátory v bytě by samozřejmě nemělo nic zakrývat – ani nábytek, ani záclony či závěsy.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama