e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Čtyři tipy jak se vyvarovat problémů v online světě

29.10.2019, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Čtyři tipy jak se vyvarovat problémů v online světě

Internet se stal každodenní součástí našeho života.

Je naším pracovním nástrojem, trávíme na něm volný čas, bavíme se s přáteli, sdílíme naše zážitky a vyřizujeme potřebné záležitosti. Internet umí vše výrazně zjednodušit – ale také zkomplikovat, pokud ho nepoužíváme správně. Tipy na bezpečné online chování připravila společnost IDC-softwarehouse.
1. Vaše platby ochrání šifrování
Kvůli správě financí, jednání s úřady či objednání služeb už dávno není třeba cestovat do města. Velkou část takových povinností vyřídíte online. Je ovšem třeba dbát na bezpečnost. Jakékoliv důležité operace, především online platby či zadávání soukromých informací a hesel, řešte jen a pouze přes zašifrované stránky. „Vždy si zkontrolujte, zda jsou stránky skutečně šifrované prostřednictvím protokolu HTTPS. Ten zajistí, že se zadané informace nedostanou k cizím očím. Zároveň ověří, zda se prohlížeč skutečně přihlašuje na požadované stránky, nikoliv na pokoutný web. K HTTPS se často přidává i symbol zámečku,” říká Karel Diviš, ředitel společnosti IDC-softwarehouse.
2. Pečlivě si čtěte pravidla online služeb
Přihlásili jste se na oblíbené stránky, nahráli své fotky z dovolené a odešli s dobrým pocitem, že je před cizími pohledy chrání heslo? Možná budete o týden později překvapení, až své snímky z pláže najdete zpřístupněné cizím očím. „Než se rozčílíte, pečlivě si pročtěte pravidla online stránky, kam jste své fotky umístili. Je totiž možné, že s vašimi daty nakládá zcela legálně – jednoduše jste přistoupili na pravidlo, že služba může s nahranými snímky pracovat podle svého uvážení,” varuje Diviš. Pravidlo se netýká jen nejrůznějších úložišť, ale například i sociálních sítí, kam lidé často vkládají skutečně soukromé materiály.
3. Všechnu historii nesmažete
Uživatelé mají rádi funkci “smazání historie vyhledávání.” Jenže zatímco hledání zásnubního prstýnku či návštěvu lechtivé stránky zakryjete, na internetu za sebou mnohdy necháte výrazně horší stopy. Různé radikální či vulgární komentáře v diskuzích či kompromitující fotky zůstávají dostupné dlouhá léta po jejich publikaci. „Rada je jednoduchá. Vnímejte online prostředí jako veřejný prostor, který se neliší od toho, ve kterém reálně žijete. Při každodenním jednání zcela přirozeně filtrujete, jaký obsah a styl vyjadřování vypustíte z úst, abyste se neznemožnili. Zaveďte taková pravidla i pro své chování na internetu. U všeho, co na internet veřejně vkládáte, si představte reakci svého šéfa či rodičů,” radí Diviš.
4. Programy zdarma se nemusí vyplatit
Nelíbí se vám představa, že za potřebný program či aplikaci platíte? Na první pohled je dobrá zpráva, že ke stažení najdete software, který je zdarma. Ovšem pozor, má to svá rizika. Bezplatný software se vyskytuje ve dvou hlavních variantách: freeware a open source. „V tomto případě je lepší dát přednost open source, kterým je např. operační systém Linux. Lze u něj totiž snáze odhalit chybu. Oproti tomu freeware zdrojový kód přístupný nemá, a tak se nikdo nemůže podívat, jak přesně funguje, z čeho se skládá a co dělá „na pozadí”,“ přibližuje Diviš. Další komplikací může být chybějící podpora. Tvůrci bezplatného programu totiž své dílo často pustí do světa, ale už se nestarají o případné problémy. V případě komplikací se tak nebudete mít na koho obrátit.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama