e-news.cz - kurzy
Reklama

Novela o státním zastupitelství. Budou opět demonstrace?

06.10.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Novela o státním zastupitelství. Budou opět demonstrace?

Recenze senátní novely zákona o státním zastupitelství. Hodnocení Ekonomického magazínu: 40 procent.
Autor: Senát
Datum předložení: 21. 8. 2019
Stanovisko vlády: nesouhlas
S novelami zákonů o státním zastupitelství se v tomto volebním období roztrhl pytel. Ve sněmovně už se objevilo šest návrhů, a to ještě nedorazila vládní předloha Marie Benešové. Srovnáme-li tuto horečnou aktivitu s minulým volebním obdobím, pak je to dvojnásobek toho, co bylo tehdy předloženo, a to jsme teprve v polovině. Jediný poslanecký návrh tehdy podala Olga Havlová z Úsvitu. Obsah jejího návrhu se dá stručně vyjádřit jako zásadní popření autonomie soustavy státního zastupitelství, kde je státní zastupitelství pojímáno jako výkonný orgán vlády, řízený ministrem spravedlnosti.
Takový návrh by si dnes netroufl podat ani Tomio Okamura, který se jinak do dění okolo nezávislosti státních zástupců nezapojuje, nicméně ani on asi nemá zájem vystřídat Marii Benešovou na transparentech protivládních demonstrací, kam ministryni spravedlnosti dali, protože evidentně nikoho lepšího, či spíš horšího nenašli. Zato ostatní se činí nadmíru. V zásadě všechny opoziční strany kromě SPD a samozřejmě komunistů, kteří jsou v opozici jen tak napůl, už podaly alespoň dva návrhy, které se podobají jako vejce vejci. Autoři sami od sebe hojně opisují a opakovaně podávají stále stejné návrhy s minimem odchylek.
Říká se v nich, kdo a na jak dlouhou dobu jmenuje vedoucí státní zástupce, a za jakých okolností může být vedoucí státní zástupce odvolán. V lepším případě jsou zde předpoklady pro výkon funkce. Společným cílem je omezit vliv vlády na jmenování vedoucích státních zástupců. Jejich odvolávání má být omezeno na rozhodnutí kárného soudu, aby se eliminovalo riziko vládních zásahů. Předložené návrhy se pak liší v tom, jak dlouho chce ještě kdo ponechat nejvyššího státního zástupce (a další) ve funkci (čím déle, tím lépe) a v přístupu k opakování výkonu funkce.
Uvidíme, zda to předkladatelům vydrží i poté, co se Pavel Zeman vysloví k rozhodnutí o zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Ono je vůbec zajímavé, jak je u nás v poslední době nezávislost hodnocena. Když státní zástupce stíhá Babiše za dotační podvod, je to důkaz jeho odbornosti a nezávislosti. Na obranu státních zástupců se předkládají zákony, pořádají demonstrace, píší petice. Jakmile ale státní zástupce změní názor, od těch samých lidí slyšíme, že je to podivné rozhodnutí odůvodněné nevěrohodnou právní filipikou. Vnucuje se tedy otázka, zda spíše než o nezávislost nejde právě o to trestní stíhání.
Ve všech předložených návrzích novely zákona o státním zastupitelství kupodivu chybí povinná výběrová řízení na místa vedoucích státních zástupců, což je paradoxní o to víc, že návrhu ministryně Benešové je, kromě příliš krátkého prodloužení Zemanovy éry v postavení nejvyššího státního zástupce, nejvíce kritizovanou věcí právě to, že chce jmenovat tři z pěti členů komise k výběru vedoucích státních zástupců. V případě přijetí některého z opozičních návrhů by žádné výběrové řízení nebylo a nejvyššího státního zástupce by i nadále jmenovala vláda na návrh ministra spravedlnosti.
To samé platí i u posledního z návrhů na novelu zákona o státním zastupitelství, který inicioval Senát. Ani největší fanda státních zástupců o něm nemůže říct, že by snad byl lepší nebo zásadně odlišný od ostatních návrhů. Cílem Senátu nejspíš bylo ukázat, že existuje a věren svému poslání také zachraňuje demokracii. Senátoři návrh v podstatě opsali z poslaneckého návrhu TOP 09 a STAN, který patří mezi ty návrhy, kde je podrobněji rozpracováno kárné řízení. Jinak návrh nepřináší vůbec nic navíc.
V přechodných ustanoveních se Senátoři nijak zkrátka nedrželi a Pavlu Zemanovi rovnou slibují, že ve funkci zůstane ještě deset let poté, co obnoví trestní řízení vůči Andreji Babišovi. Žerty stranou, po účinnosti zákona. Ostatním vedoucím státním zástupcům se má funkční období přece jen zkrátit v rozmezí dvou až šesti let podle toho, jak dlouho už ve funkci působí. Netřeba asi opakovat, že ani tento návrh neobsahuje nic jako pojistku proti šlendriánu při výkonu funkce, který má za následek deset let zkaženého lidského života.
Stanovisko vlády je i tentokrát nesouhlasné s odkazem na přípravu vlastní novely. Oproti předloženému senátnímu návrhu je prý připravovaný vládní návrh zákona pojat komplexněji. Kromě úpravy výběrových řízení obsahuje například také vymezení úkolů, které mohou činit právní čekatelé, a zavádí evidenční ochranu státních zástupců, hlášení tzv. vedlejších činností nebo oprávnění nejvyššího státního zástupce rušit či měnit nezákonné příkazy a nařízení ukládané státními zástupci v rámci výkonu netrestní působnosti. Česky řečeno, bude vládní návrh zkrátka mnohem lepší. Tak uvidíme.
– swp, red –


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

06.03.2021, Autor: swp, red

V ANO „rezonuje“ myšlenka prosazovat celou Českou republiku jako jeden obvod. „Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra“, říká k tomu premiér a nepochybně tím myslí sám sebe.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

09.02.2021, Autor: swp, red

V prosinci 2017 podala skupina senátorů návrh na zrušení části volebního zákona o volbách do Parlamentu ČR, v němž mimo jiné požadovala zrušení rozdělení České republiky do volebních obvodů spolu s uplatněním D´Hondtovy metody pro výpočet mandátů v takto vymezených volebních obvodech, a dále na zrušení načítacího kvora deset procent a více pro předvolební koalice.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama