e-news.cz - kurzy
Reklama

Havlíček: Smysluplný ukazatel výdajů na vědu jsou sdružené výdaje

27.10.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Havlíček: Smysluplný ukazatel výdajů na vědu jsou sdružené výdaje

Jediný smysluplný ukazatel výdajů na vědu a výzkum jsou sdružené výdaje vládní, z evropských peněz a podnikatelské.

Vicepremiér, ministr průmyslu a místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karel Havlíček (za ANO) tak na dotaz ČTK reagoval na tiskové konferenci po zasedání RVVI na dřívější kritiku předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, který uvedl, že konkrétně stát dává na vědu méně peněz v ukazateli podílu výdajů na hrubém domácím produktu (HDP) než například v roce 2012.
RVVI se dnes mimo jiné zabývala nedávno zveřejněnými informacemi Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterých šlo loni do vědy a výzkumu v ČR rekordních 102,8 miliardy korun, meziročně o 12,3 miliardy více. Podíl celkových výdajů na hrubém domácím produktu (HDP) byl 1,93 procenta. Podíl výdajů z veřejných tuzemských i zahraničních zdrojů činil 0,78 procenta, v roce 2012 to podle dat ČSÚ bylo 0,94 procenta.
Na začátku října Kalousek na twitteru uvedl, že se v roce 2012 jako ministr financí trápil, že stát dává z rozpočtu na vědu necelé procento HDP. Kritizoval, že po šestiletém ekonomickém růstu je v současnosti podíl nižší.
Jediný smysluplný ukazatel je ukazatel sdružených výdajů – musíme dávat dohromady vládní výdaje, výdaje z Evropské unie a podnikatelské. Jsou totiž velmi svázány. Ukazatel GERD je jediný skutečně mezinárodně uznávaný koeficient,“ řekl Havlíček.
GERD ukazuje výdaje všech institucí, nejen univerzit a výzkumných organizací, ale i podnikatelů. Jsou svázáni v celé řadě různých konsorciálních projektů, to znamená, že se to velmi těžko od sebe odděluje. Fakticky to znamená, že pokud se daří dobře motivovat podnikatelský sektor například daňovými odpočty nebo investičními pobídkami směřovanými na výzkum, vývoj a inovace, tak oni vstupují do právě sdružených konsorciálních projektů například s univerzitami a výzkumnými centry. Není možné to od sebe oddělit,“ poznamenal.
Vládní výdaje jsou podle Havlíčka navíc v takové výši, že se je nedaří spotřebovávat. „Dáváme z pohledu vlády do vědy o něco více, než institucionální a účelová podpora v tuto chvíli vyžaduje,“ řekl. Za loňský rok bylo připraveno z veřejných peněz České republiky 33,9 miliardy, spotřebovalo se o půl miliardy méně. Za rok 2017 činily nespotřebované výdaje téměř tři miliardy. „V součtu posledních několika let už tam dokonce máme přes šest miliard,“ doplnil vicepremiér.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama