Apogeo
Reklama

Bytová výstavba v Praze pookřává. Levnější byty ale nečekejte

08.10.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Bytová výstavba v Praze pookřává. Levnější byty ale nečekejte

MICHAELA TOMÁŠKOVÁ, výkonná ředitelka Central Group, a.s.
Srpnová čísla o stavebnictví, která dnes vydal Český statistický úřad (ČSÚ), opět čekatele na dostupnější vlastní bydlení příliš nepotěšila. Během srpna sice vzrostl počet zahájených bytů, ale počet dokončených bytů v Praze meziročně klesl o 314 jednotek.
Naopak stále rostou ceny, i když je tempo pomalejší než na začátku roku. Potvrzují to i dnes zveřejněná data Eurostatu v rámci tzv. House Price Indexu. Podle něj se v celé České republice meziročně zvedly ve druhém čtvrtletí ceny bydlení o bezmála 9 procent a naše země je v tempu růstu cen na šestém místě v rámci celé Evropské unie.
Za prvních osm měsíců letošního roku se v Praze podle dat ČSÚ dokončilo 2 739 bytů v bytových domech. Tímto tempem tedy v Praze každý měsíc přibylo v průměru 342 bytů, což by na konci roku znamenalo, že se počet nových dokončených bytů přehoupne lehce nad 4 tisíce. Podle ekonomů i urbanistů je ale nutné v Praze ročně povolovat zhruba 10 tisíc bytů, a to nejen proto, že roční přírůstek obyvatel se pohybuje kolem 14 tisíc, ale také kvůli skutečnosti, že bytový fond jednoduše zastarává a je nezbytné ho průběžně obnovovat.
Jenže ani počty zahájených bytů nenaznačují, že by se Praha konečně stavebně odpíchla. K letošnímu srpnu bylo zahájeno 577 jednotek, tedy o 131 více než v srpnu 2018. Od začátku roku bylo dokonce povoleno 10 procent více bytů než za celý loňský rok, ale stále se bavíme o porovnání se základnou, která tato na první pohled pozitivní čísla poněkud degraduje. Podle našich odhadů může na konci roku být zahájeno přibližně 4500 bytů v bytových domech, tedy ani ne polovina potřebného počtu. To by se totiž muselo povolit hned několik velkých rezidenčních projektů naráz, a to se stále neděje.
Mírně navýšený počet povolených staveb určitě nebude žádným impulsem k tomu, aby ceny bytů nabraly opačný směr. Naopak. Koktejl obsahující velkou poptávku po vlastním bydlení, růst cen stavebních prací a energií či stabilně rostoucí hodnoty pozemků, bude mít spíš příchuť dalšího pozvolného cenového zdražování.
To potvrzují to i dnešní data Eurostatu (House Price Index). Podle něj ceny nemovitostí rostly v celé České republice tempem 8,7 procenta, což nás řadí na šestou příčku v rámci celé Evropské unie. Průměrný meziroční růst v EU přitom činil jen 4,2 procenta. Ve srovnání s prvním kvartálem roku 2019 ceny vzrostly ceny v ČR o 2,1 procenta, přitom průměr EU je 1,6 procenta.
Dostupnosti bydlení nepomáhá ani další trpká ingredience, se kterou vloni přispěchala Česká národní banka. Zpřísněné podmínky jsou i pro nadprůměrně vydělávající žadatele zkrátka nepřekročitelnou bariérou, takže přestože jsou úrokové sazby hypoték nyní velmi atraktivní, počet úspěšných žadatelů o hypoteční úvěr v posledních měsících výrazně klesá. I proto do této oblasti vstupujeme my, developeři a snažíme se nabídnout co nejširší možnosti financování tak, aby na vlastní byt dosáhl co nejvyšší počet zájemců.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Český HDP nepotěšil, ale jeví známky oživení

01.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku potvrdil dříve udávaný výsledek, tedy mezičtvrtletní růst o 0,2 %, který odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Za celý rok 2023 tak tuzemský hrubý domácí produkt klesl o 0,4 %. Česká ekonomika tak i nadále zaostává za svým před-pandemickým výkonem, když HDP zůstává o 1,4 % nižší než v posledním kvartále roku 2019.

Ekonomika ČR meziročně oslabila. Na 14. místo v EU nás stáhla vysoká inflace i nízká přidaná hodnota 

28.02.2024, Autor: Z blogosféry

Česko má 14. nejsilnější ekonomiku v EU. Podle srovnání Indexu prosperity a finančního zdraví jsme si ale v eurounijním srovnání již podruhé pohoršili. Oproti roku 2022 se Česko propadlo dokonce o 5 příček. Ačkoliv se jako země můžeme pyšnit relativně pestrým průmyslem s vysokou komplexitou, brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby obchodníků: Po špatném roce 2023 přichází lepší rok 2024

07.02.2024, Autor: Z blogosféry

Postupná stabilizace cen v obchodech v kombinaci s růstem mezd zaměstnanců povede k navyšování tržeb obchodníků. Pomyslný bod zlomu nastal v listopadu loňského roku, kdy po roce a půl začaly tržby konečně růst. Prosincová data tento vývoj potvrdila. 

Nižší úrokové sazby povzbudí české stavebnictví

06.02.2024, Autor: Z blogosféry

Snižování úrokových sazeb Českou národní bankou povede k vyššímu zájmu lidí o hypoteční úvěry. Díky tomu bude proudit více peněz z hypotečního na realitní trh, což povede k růstu cen nemovitostí. Na základě tohoto vývoje lze očekávat, že se postupně začne oživovat stavební produkce, kterou však zatěžuje přílišné množství regulací. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama