e-news.cz - kurzy
Reklama

Radomil Bábek: Arogance úředníků, Česko je jako malá Čína

06.09.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Radomil Bábek: Arogance úředníků, Česko je jako malá Čína

RADOMIL BÁBEK, předseda Asociace podnikatelů a manažerů, Podnikatelské odbory.
Jaký je stav naší společnosti? Jsme svobodnou zemí, kde máme jistotu práv a svobod? Máme předvídatelné právo a chování státu k občanům nebo jsme na cestě k autoritářskému režimu? A jak se to pozná?
Slouží stát občanům nebo už slouží občané státu? To lze rozpoznat podle více indikátorů, z nichž jeden vyčnívá – chování úřadů a úředníků. Ještě před pěti šesti lety by nám připadalo přehnané, dávat do souvislosti s úředníky slova arogance či agresivita. Dnes už je to normou. Tak se změnila naše státní správa.
Je spravedlivé poznamenat, že se to netýká všech úředníků. Stále jsou úředníci, chovající se korektně a slušně, i když jsou již spíše výjimkou. Také je důležité říct, že razantní změnou k horšímu prošla hlavně Finanční správa, proto se v tomto textu budeme věnovat především jí.
Změna chování úředníků k občanům přišla s nástupem Andreje Babiše k moci. On změnil klima ve státní správě, on pustil z řetězu Finanční správu, on odstranil z jejího jednání zdrženlivost, slušnost a ohledy k občanům. Z Finanční správy udělal represivní orgán. Vybral si k tomu ty správné lidi, svoje oddané poddané. Nejdříve Simonu Hornochovou či Martina Janečka, potom Alenu Schillerovou a Tatjanu Richterovou. Jejich úkolem bylo a je měnit myšlení, postoje a chování stále níže a níže postavených úředníků FS. Jejich vinou jsme dospěli k dnešnímu stavu, ke stavu katastrofálnímu.
Katastrofou pro svobodnou společnost je, jednají-li úředníci s občany z pozice síly. Jednají účelově proti zájmům a potřebám občanů a povýšili výběr a vymáhání peněz od občanů nad jejich práva. Úředníci FS se chovají, jako by občan byl obyvatelem dobytého území, které oni mají vydrancovat.
Většinou by lidé řekli, že to je přehnané, že to není možné. Není to přehnané a je to možné. Ti občané, kteří podnikají, o tom ví své. Arogance a účelovost, přehlížení práv, potřeb a zájmů podnikatelů, to je dnes společným jmenovatelem jednání úředníků Finanční správy.
Změna chování FS je markantní při nejrůznějších kontrolách dodržování podmínek, které sami úředníci vymysleli (už to samo o sobě je absurdní). Ještě před šesti lety byli úředníci korektní a při kontrolách se zajímali, zda je vše v pořádku, tedy kontrolovali stav účetnictví a správnost odvádění daní. Například takový zákon umožňující vydání zajišťovacího příkazu (v řeči Andreje Babiše „zaklekneme na ně“) má FS k dispozici již od roku 1993. Vždy jej mohla využívat a využívala. Ovšem v odůvodněných případech a s ohledem na to, aby nikoho nepoškodila. To se změnilo. Dnes FS pracuje jako nepřátelský vymahač. Není důležité, jaký je skutečný stav věci, důležité je vymoci co nejvíce peněz na daních a pokutách. Bez ohledu na to, zda oprávněně. A to se netýká jen zajišťovacích příkazů, ale i běžných kontrol účetnictví firem nebo, a to je zvlášť křiklavý jev, kontrol EET.
Úředníci jdou po nás. Zpochybňují, vymýšlejí si, a dokonce provokují spáchání přestupků. Neberou ohledy na zájmy a potřeby občanů, nešetří jejich práv. Jako by občan-podnikatel byl nepřítelem státu, nepřítelem, kterého je třeba zmáčknout, aby platil a platil, nebo jej klidně i zlikvidovat.
To odporuje dobrým mravům, ale je to i proti smyslu českého práva. Jak to, že si to úředníci dnes dovolí? Co je příčinou jejich jednání?
Zdrojem jejich sebevědomí a příčinou jejich jednání je podpora nadřízených. Z informací od samotných úředníků víme, že jim nadřízení nejen říkají, že se nemají bát, protože se za ně postaví, ale dokonce je k takovému chování instruují a motivují!
Jaký je tedy stav naší společnosti? Podle vztahu státní správy k občanům jsme na pokraji pádu do autoritářského režimu. Nenápadný návrat socialismu. Taková malá Čína, víte? Vše pod kontrolou státu, který už není správcem věcí obecných a servisem pro občany, ale stal se občanům vládcem. Chceme-li žít svobodně, pak si to nesmíme dát líbit. Podnikatelé se brání. Podnikatelské odbory hájí práva a zájmy podnikatelů a živnostníků proti státu.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama