Apogeo
Reklama

Praha i přes obecný růst v bytové výstavbě nadále vyklízí pozice

07.09.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Praha i přes obecný růst v bytové výstavbě nadále vyklízí pozice

EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.

s.
Letošní rok je pro české stavebnictví ve znamení růstu, stavební produkce v červenci podle aktuálních dat Českého statistického úřadu meziročně vzrostla o 3,7 procenta. Daří se i bytové výstavbě, v rámci celé republiky se začalo stavět 3 088 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 24,3 procenta. Naopak počet dokončených bytů klesl o 2,3 procenta na 3 034 bytů. Výrazně hůře je na tom rezidenční trh v Praze, která pomalu ale jistě vyklízí své dlouhodobé pozice v čele.
Stavební firmy v červenci na území hlavního města dokončily v bytových domech jen 249 nových bytů, od začátku roku jsme se tak dostali na pouhých 2 268 postavených bytů. V porovnání s prvními sedmi měsíci loňského roku se letos dokončilo o 477 bytů méně. Pokud bychom se podívali o deset let nazpět, do roku 2009, tak dostaneme propad dokonce o 1 217 nových bytů.
Lépe než Praha je na tom z pohledu dokončených bytů Středočeský kraj, hlavně díky výstavbě rodinných domů. Celkem se v obcích v okolí hlavního města letos dokončilo už 3 805 nových bytů, přičemž 2 650 připadá na byty v rodinných domech. Oproti tomu se Praha rozrostla o necelé tři tisíce (2 994) nových bytů (362 v rodinných domech).
Pokud vezmeme statistiku zahájených bytů, tak bychom na první pohled mohli být optimističtí. Celkových 2 377 bytů zahájených v rámci bytových domů je nejlepší průběžný výsledek od roku 2015. Bohužel ani tohle číslo nestačí, v podstatě jen pokryje velmi nízkou poptávku po bydlení uměle sraženou drastickými omezeními hypotečního trhu ze strany ČNB. I vzhledem k neustálému rozrůstání Prahy o nové obyvatele by bylo optimální, kdyby na trhu každý rok přibylo minimálně deset tisíc nových bytů. Tomuto číslu se bohužel už mnoho let ani nepřibližujeme, deficit pražského bytového trhu tak neustále narůstá.
Tento vývoj dopadá nejen na hlavní město, ale také na okolní obce, což jasně dokládají právě statistiky rezidenční výstavby. Středočeský kraj definitivně převzal vládu nad bytovou výstavbou v Česku. Jen letos se v něm začalo stavět 3 443 nových bytů, z čehož převážná většina (2 936 bytů) připadá na rodinné domy. Je tak zcela evidentní, že zájemci o bydlení místo nedostatkových bytů v Praze stále více upřednostňují vlastní domky ve středočeských obcích. Začíná tak další vlna suburbanizace, která bude mít zásadní dopad nejen na českou metropoli, ale také na desítky obcí v jejím okolí.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama