Apogeo
Reklama

Od soboty platí nová pravidla zvyšující bezpečnost plateb kartou

15.09.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Od soboty platí nová pravidla zvyšující bezpečnost plateb kartou

V sobotu vstoupila v platnost nová evropská směrnice zvyšující bezpečnost bezkontaktních a internetových plateb.

Česká národní banka varovala, že problémy mohou mít lidé při platbě kartou do pěti set korun v kamenných obchodech. Obchodníci se obávají, že silnější ověřování bude znamenat alespoň v první fázi pro internetové obchody komplikace. Banky ale při internetových platbách větší změny nečekají.
Kvůli novým pravidlům mohou platební terminály zamítat některé bezkontaktní platby kartami do 500 korun bez informace o důvodu zamítnutí. V takovém případě lze platbu provést vložením karty do terminálu a zadáním PIN. Důvodem je skutečnost, že některé platební terminály nemusí být na nová pravidla připraveny.
Banky, které v ČR vydávají karty svým klientům, tvrdí, že jsou na novou povinnost pro přísnější ověřování platebních karet plně připraveny. „Česká bankovní asociace je přesvědčena, že v následujících dnech a týdnech nedojde k žádným zásadním problémům, které by znamenaly nějaké zásadní omezení možnosti využívání platebních karet,“ sdělila dnes asociace..
Varování ČNB se však týká jen fyzických platebních karet, bez komplikací bude možné podle centrální banky bezkontaktní platbu provést kartou nahranou v mobilním telefonu či jiném zařízení.
U plateb v kamenných obchodech se zavádí počítadla na sčítání po sobě jdoucích transakcí bez ověření, kterých může být maximálně pět. Poté se musí uživatel ověřit. Na počátku se může stát, že zákazník může narazit na terminál, který jeho platbu bez PIN zamítne. Tyto problémy jsou podle ředitele obchodu společnosti Mastercard Martina Dolejše dočasné. Očekává, že se bude týkat malého počtu terminálů.
Podle nařízení EU by měly mít platby kartou silné, dvoufaktorové ověření uživatele. To by mělo být vyžadováno při on-line přístupu k platebnímu účtu, při provádění elektronické platební transakce nebo při jakémkoli úkonu prostřednictvím komunikace na dálku, který by mohl vést k riziku platebního podvodu nebo jiného zneužití. Zároveň jsou v nařízení také výjimky, mezi něž patří bezkontaktní platby nízkých částek, důvěryhodní příjemci či opakující se transakce se stejnou částkou a stejným příjemcem.
Společnost Mastercard upozornila na to, že u nákupů na internetu po celé EU banky i obchodníci indikovali, že potřebné změny budou trvat déle. Proto Evropská bankovní autorita, která směrnici vydala, doporučila centrálním bankám nebo dohledovým autoritám členských států poskytnout přechodné období pro nasazení potřebných úprav. „Nyní se již většina členských států včetně ČR vyjádřila pro podporu zavedení dodatečného období. Jeho stanovení se nyní projednává na evropské úrovni,“ uvedl ředitel rozvoje produktů a inovací Mastercard pro ČR, Slovensko a Rakousko Luděk Slouka.

Služba Co stačilo do 13. 9. 2019 Co má být od 14. 9. 2019
Internetové bankovnictví login + heslo login + heslo + něco dalšího (SMS, mobilní klíč v aplikaci, čipová karta, důvěryhodné zařízení apod.)
Mobilní bankovnictví login + heslo login + heslo + něco dalšího (PIN, biometrická data apod.)
Bezkontaktní platba kartou do 500 korun nic, při platbě mobilem ověření přes PIN zařízení (poté bez omezení výše) do 30 € nic (cca 780 korun), pokud však kumulativně od posledního ověření přesáhne 100 € (cca 2600 korun), poté musí ověřit přes PIN, SMS, mobilní aplikaci apod.
Platba kartou fyzicky PIN PIN (beze změny)
Platba mobilem fyzicky PIN/biometrie zařízení nebo karty PIN/biometrie zařízení nebo karty (beze změny)
Platba kartou na internetu CVC nebo CVV kód, u 3D Secure transakcí přepsat kód z SMS první transakce se musí ověřit přes 2FA (SMS, mobilní klíč v aplikaci, čipová karta, speciální heslo apod.), poté lze provést 5 transakcí bez silného ověření (např. jen SMS), poté opět 2FA ověření
Důvěryhodní příjemci platby (např. uložená karta v e-shopu) ověření první platby ověření první platby (beze změny)
Opakované transakce, předplatné apod. se stejným příjemcem ověření první platby ověření první platby (beze změny)
Platební služby (PayPal apod.) ověření první platby ověření první platby (beze změny)
Bezkontaktní platby v MHD vždy bez PINu a bez ověření vždy bez PINu a bez ověření (beze změny)
Platby mýta na dálnicích a mostech vždy bez PINu a bez ověření vždy bez PINu a bez ověření (beze změny)

Zdroj: Měšec.cz
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama