e-news.cz - kurzy
Reklama

Kursy na společenské události jsou pro bookmakery to nejtěžší

23.09.2019, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kursy na společenské události jsou pro bookmakery to nejtěžší

Rozhovor s VRATISLAVEM RANDOU, předsedou představenstva Tipsport a.s.
V roce 1989 oslavil sedmadvacáté narozeniny. Tehdy to byly čtyři roky, co absolvoval vysokou školu a pomýšlel na dráhu zemědělského inženýra. V roce 1990 za ním přišla skupina berounských sázkařů, kteří uvažovali o založení vlastní sázkové kanceláře. Jeho životní osud je příkladem toho, jak se změnil život mnohých po roce 1989.
Jaké byly začátky vašeho podnikání? Jak jste se dostal ke kurzovému sázení?
Hned po revoluci v roce 1990 jsem začal podnikat jako daňový poradce, tehdy ještě na registraci. Díky tomu jsem se vlastně dostal i ke kursovému sázení, protože si mne jako poradce najala skupina nadšenců, která chtěla založit sázkovou kancelář. Vzhledem k tomu, že to bylo velmi náročné, mne pak tato skupina požádala, abych si založení a řízení této kanceláře vzal na starost.
V čem vidíte největší změnu od doby, kdy jste začal s podnikáním?
Za těch téměř třicet let se změnilo mnohé. Osobně na devadesátá léta moc rád vzpomínám. Byla to doba nadšení, vše se rodilo. Úspěch si člověk opravdu užíval. Potkal jsem v té době spoustu zajímavých lidí, se kterými se vídám dodnes. Dnes už je vše hodně technologické, vlastně i vztahy mezi lidmi. A stát, který se snažil v začátku docela pomáhat, se teď chová někdy až nemilosrdně.
 
Jak se díváte na roli EU a na vztah Čechů k ní? Co by pro vás znamenalo možné přijetí eura?
K myšlence Evropské unie mám v podstatě pozitivní vztah i přes všechny jasné nedostatky, které tato instituce vlastně zcela logicky má. Musíme se uvědomit, že měřeno historickými parametry je tento projekt stále v plenkách. Podle mne pozitiva jednoznačně převažují. Proto mne mrzí postoj velké části Čechů k EU, který je dost negativní. Velký vliv na to má naše politická reprezentace, která se často profiluje právě na kritice EU. Je to krátkozraké a neodpovědné, nicméně věřím, že mladá generace se na to bude dívat už úplně jinak.
Co se týče eura, jsem obecně příznivcem jeho přijetí, byť je pravdou, že bychom měli do eurozóny vstoupit teprve tehdy, až si její členové naučí dodržovat jejich vlastní pravidla.
Na kolik je kurzové sázení závislé na štěstí a na kolik je to podle vás věda?
Kursové sázení je o štěstí jen trochu. Není málo sázkařů, kteří nesázejí jen podle emocí, ale podle analýz našich kursů ve srovnání s jejich názorem. A ti dokáží být úspěšní i dlouhodobě. Ovšem vědou bych to nenazýval, dobrý v tom může být téměř každý.
Vsadit se dá dnes nejen na sportovní utkání a akce, ale také na různé společenské dění. Jak se dají na tyto věci stanovit kurzy?
Kursy na společenské události jsou pro naše bookmakery vlastně to nejtěžší, co musí při své práci zvládnout. Vycházejí z informací z veřejných zdrojů, z různých průzkumů. Ovšem všichni víme, že ty jsou často zkreslené a pravda je trochu někde jinde. Zde mají sázkaři s přehledem slušnou šanci na výhru.
Na co není podle vás možné vsadit?
Vsadit se dá vlastně na vše, ovšem my se vyhýbáme všemu, co nepovažujeme za etické. Jinak každá událost má svoji pravděpodobnost, tj. i svůj kurs. Myslím, že tenhle souboj bookmakerů a sázkařů je pro všechny krásná zábava a velká výzva.
Co vy a sport? Který je vám nejbližší? Co může dát sport do podnikání?
Já jsem v mládí hrával fotbal, hokej, stolní tenis a později i tenis. Ovšem ve středním věku jsem objevil golf a zcela jsem mu propadl. Teď už si v podstatě nedokážu představit dovolenou bez golfu. Je to sport odehrávající se v krásném prostředí, ve společnosti spoluhráčů, které si vyberete. Je to aktivita, která důkladně prověří i vaši psychickou odolnost. Což vám může pomoci i v podnikání. A dobře tam poznáte lidi. Může to být nejlepší prověrka vašeho obchodního partnera.
Vaše společnost podporuje v České republice nejvýznamnější turnaje. Co si od toho slibujete? Jak vidíte dnešní profesionální golf u nás?
Česká republika je pro golf země zaslíbená. Je úžasné, kam u nás tento sport za třicet let po revoluci dospěl. Jen na profesionální úrovni, zvláště u mužů, se nám tolik nedaří. Věřím, že naše podpora může přispět k tomu, že v budoucnu budeme vidět na čelech leaderboardů nejprestižnějších túr i naše hráče. A to zpětně zase pomůže golfové základně.
O golfu se stále mluví jako o sportu podnikatelů a pro bohaté. V minulosti bylo několik pokusů prolomit toto zdánlivé dogma. Jaký je váš názor?
Golf opravdu není levný sport. Jestliže si řekneme, že nejcennější v životě je náš čas, tak je to opravdu jeden z nejnákladnějších sportů. Ale zároveň je to zdravý sport a velká zábava. Už dnes ho lze u nás provozovat za přijatelných finančních podmínek. Skoro větší problém v dnešní době vidím právě v jeho časové náročnosti. Myslím, že se to bude v budoucnu řešit nějakým zkrácením hry.
Je nějaký obor činnosti, kterému byste se rád v budoucnosti věnoval?
Já už do budoucna nemám ambice začínat něco nového. Chci se věnovat rodině a užívat si golfu na nejlepších světových hřištích. Ve firmě už budu jen předávat zkušenosti, technologická doba je především pro mladé.
Co byla pro vás v životě největší výhra?
Moji největší výhrou v životě je relativní zdraví mé i rodiny. Výhrou, a to nejen pro mne, je to, že jsem se přes všechny současné problémy narodil ve správnou dobu na správném místě. Když si tuhle výhru uvědomí každý, bude nám všem lépe.
Je něco, co byste poradil začínajícím mladým podnikatelům?
Radu si vypůjčím od velkého muže z ostrovů: úspěch vyžaduje krev, pot a slzy. V první fázi určitě. Ale pak si každý musí uvědomit, že život není jen práce a že je třeba si ho užít.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama