e-news.cz - kurzy
Reklama

Daň z výher. Můžete si dát vklad do hry do nákladů?

16.09.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Daň z výher. Můžete si dát vklad do hry do nákladů?

DAVID HUSPEKA, výkonný ředitel skupiny Rebuy Stars, která provozuje kasína.
Ministerstvo financí s návrhem na zdanění výher nad sto tisíc korun zapomnělo na základní princip výběru daní, a tím je dokládání daňového přiznání.
Pokud by výherce skutečně začali platit daně z výher po vzoru daně z příjmu, znamenalo by to, že mají nárok také na uvedení vkladu do hry do svých nákladů. I z této situace je zřejmé, že se jedná o naprosto nepřipravený zákon. Nabízejí se otázky, jakým způsobem chce ministerstvo kontrolovat placení daně, jaká budou kritéria pro výběr, kdo bude mít ohlašovací povinnost a spousta dalších. Tento způsob pro získání rychlých peněz do rozpočtu zřejmě více financí spotřebuje, než vydělá.
Zákon o zdanění výher je naprosto nesrozumitelný. Nová daňová povinnost je v praxi nekontrolovatelná a přinese jen další obcházení neúčinných zákonů a chuť hráčů hrát v černé nezdaněné zóně. Daňový systém by se měl zjednodušovat a zpřehledňovat, a ne zavádět další speciální a v praxi nekontrolovatelné daně. Neumím si představit například u rulety nebo u pokeru, kdy se částka 100 tisíc korun má počítat? Má hráč, který prohrál 500 tisíc korun a následně 100 tisíc korun vyhrál, těchto 100 tisíc korun zdanit, i když je 400 tisíc korun v mínusu? Podle analýzy samotného Ministerstva financí z roku 2015 je tento systém zdanění pro některé hry „zcela nevhodný“ a pro ostatní druhy her zase „velmi komplikovaný“. V mezinárodním srovnání tento způsob srážkového zdanění plošně pro všechny druhy hazardních her neaplikuje žádná země Evropské unie.“
Ministerstvo neanalyzuje finanční ani společenské dopady, které tyto změny přinesou. Navíc v momentě prudkého zdražení hazardu a zároveň zavedení daně z výher vytlačuje MF ČR hazard z legální zóny na černý trh jako například u prohibice. Samotná realizace zákona spotřebuje spoustu času a peněz, přesto finance nepřinese, protože hráči přestanou chodit k nám, legálním provozovatelům, a najdou si místo, kde od nich nikdo daně vybírat nebude. Snad Poslanecká sněmovna ještě zváží všechny argumenty a zamítne schválení takto nepřipraveného zákona.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama