e-news.cz - kurzy
Reklama

Letní brigáda jako součást kariéry, byť jsou občas i neplacené

04.06.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Letní brigáda jako součást kariéry, byť jsou občas i neplacené

TOMÁŠ SURKA, managing partner v personálně-poradenské společnosti Devire.
Pro studenty nemusí letní brigáda znamenat jen vítaný přivýdělek. Mnoho mladých lidí volí o prázdninách takovou práci, která je součástí jejich vzdělávání a v budoucnu jim pomůže při hledání zajímavého uplatnění.
Například studenti v oblasti financí, personalistiky, marketingu nebo práv mohou sehnat zajímavé prázdninové brigády, které je připraví na budoucí povolání. Pokud si však vyberou prestižní zaměstnavatele, musí se v některých případech spokojit s neplacenou stáží.
Kdo nechce pojmout brigádu jako přivýdělek a zábavu někde v bistru na koupališti, měl by si najít takovou práci, která pro něj bude mít opravdu smysl. Někdy se totiž může stát, že brigádník například v advokátní kanceláři stráví brigádu u kopírky jako pomocná síla. Důležité je dát studentovi šanci zapojit se do komplexnějších procesů. Aby byla brigáda opravdovou praxí v jeho oboru, a ne pouze nudnou kancelářskou činností.
Prestižní zaměstnavatelé nabízejí brigády, často právě neplacené, i s vidinou toho, že si mezi studenty vyberou své budoucí kolegy. Absolventi takové prázdninové stáže získávají zajímavý údaj do svého životopisu. I když je prestižní firma, u které brigádu prodělali, nakonec nezaměstná, jiné firmy z oboru po nich v budoucnu možná rády sáhnou. Studenti by proto neměli zapomenout na konci smluvené výpomoci požádat nadřízeného o písemnou referenci, která poslouží jako potvrzení o vykonané stáži.
A jak si brigádu ve studovaném oboru najít? Je vhodné sledovat na internetu nabídky firem i personálních agentur. Není od věci zkusit přímo kontaktovat e-mailem nebo telefonátem vysněnou společnost. Když personalisté registrují opravdu velký zájem, je to pro ně pozitivní signál a takový člověk má šanci brigádu nebo stáž získat.
Výbornou volbou bývá také letní brigáda v zahraničí. Mladý člověk získá nejen pracovní zkušenosti, ale zároveň se naučí fungovat samostatně. Navíc prohlubuje své znalosti cizích jazyků a poznává jiné kultury. To se mu v budoucí kariéře bude hodit.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama