e-news.cz - kurzy
Reklama

Budou pro diváky fotbal či televizní pohádky v HD a zadarmo?

01.05.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Budou pro diváky fotbal či televizní pohádky v HD a zadarmo?

Do Vánoc je ještě daleko, ale v branži televizních operátorů a televizí už se toto letošní „období televizních pohádek“ intenzivně

řeší. V podstatě v tichosti a bez státní kampaně došla Česká republika k dalšímu milníku pozemního televizního vysílání. K přechodu z platformy DVB-T na platformu DVB-T2. Důvodem je prý uvolnění frekvenčních pásem pro mobilní operátory. „Pravým důvodem je ztrojnásobení datové kapacity terestrické platformy – tj. kapacity kterou obchodují ČRa a DB – to vše z veřejných prostředků. Větší kapacitu potřebují k rozjezdu placené platformy,“ tvrdí Jaromír Glisník člen představenstva společnosti M7 Group, která provozuje satelitní televizi Skylink.
Pro běžného diváka využívajícího pozemní televizní vysílání to představuje zásadní rozhodnutí, ke kterému mu stát zatím poskytl minimum informací. Podle čeho se má rozhodnout, zda zůstane u pozemní antény nebo přejde ke kabelové, satelitní či IPTV platformě? Diváků, kteří se nyní koukají na televizi přes satelit, kabelovku nebo IPTV, se přechod na DVB-T2 vůbec netýká a nemusí nic řešit. Diváci na pozemní anténě pravděpodobně nebudou zakládat své rozhodnutí na výši pořizovacích nákladů za nový způsob příjmu televizního signálu – ty budou muset vynaložit ve všech případech. Pokud se rozhodnou zůstat na pozemním vysílání (DVB-T2), budou si muset pořídit set-top box nebo no televizorPokud se rozhodnou přejít na satelit, kabelovku nebo IPTV, mohouv modernějších televizorech použít vestavěné DVB-S a DVB-C tunery pro dekódovací karty nebo využít různé pobídky operátorů na kompletní vybavení. Operátoři za to požadují závazek odebírat jejich služby po určitou dobu.
Co je pro ně ovšem rozhodující, to je kvalita vysílání a cena. Zda se na sportovní přenosy, filmy nebo právě na ty televizní pohádky bude s dětmi dívat v HD za peníze či pouze v SD kvalitě zadarmo. To je po diváka důležité, nic jiného. Zda začne být i televizní vysílání přes anténu v HD kvalitě za paušál, jako je to u kabelovky či satelitu. „Na soukromé televize se čeká,“ přiznala k tomu na podzim loňského roku na konferenci v Nymburku Anna Tůmová, marketingová ředitelka společnosti České Radiokomunikace. Reagovala tím na již dřívější deklarace Novy a Primy z předešlých digitálních konferencí, že v DVB-T2 neplánují v HD kvalitě vysílat zadarmo.
Minulý týden České radiokomunikace uspořádaly tiskovou konferenci právě k přechodu na DVB-T2. K této tiskovce přispěchala Prima se svým, dnes už jasným vyjádřením. „Skupina Prima nikdy neplánovala na platformě DVB-T2 vysílat zdarma v kvalitě HD. Diváci tak v rámci pozemního vysílání DVB-T2 budou moci sledovat zdarma vysílání kanálů skupiny Prima ve kvalitě SD+,“ reagovala Gábina Semová, vedoucí PR oddělení Primy. „Nasmlouvané kapacity v DVB-T2 hodlá skupina Prima využít pro spuštění dalších kanálů, jako například CNN Prima News, nebo realizovat spuštění placené televize na této platformě prostřednictvím operátora, který dojedná podmínky napříč trhem a novou placenou televizní službu na trh uvede,“ dodala Gábina Sémová. Nova už dříve připouštěla zpoplatnění vysílání programů v HD.
Je tedy jasné, že nejvýznamnější komerční televizní stanice neplánují vysílat v plném vysokém rozlišení (HD) zadarmo. Vysílat budou bezplatně pouze v nižší kvalitě. Zdá se tedy, že jeden velký fenomén –kvalitní televize zadarmo – v Česku pomalu, ale jistě končí.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama