e-news.cz - kurzy
Reklama

EET by podle STAN neměli podléhat živnostníci s tržbou do milionu

13.02.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
EET by podle STAN neměli podléhat živnostníci s tržbou do milionu

Starostové a nezávislí (STAN) nepodpoří novelu o elektronické evidenci tržeb (EET), pokud nebude přijat jejich pozměňovací návrh, díky kterému by

evidenci nepodléhali živnostníci s tržbami do jednoho milionu korun. Na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny to řekla místopředsedkyně STAN Věra Kovářová. Dolní komora by o změnách v EET měla debatovat ve středu dopoledne.

Podnikatelé, kteří nejsou plátci DPH, by podle vládního návrhu mohli začít evidovat tržby bez připojení k internetu, pokud mají během 12 měsíců tržby do 200 tisíc korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) je podle poslance Jana Volného (ANO) připravena diskutovat i o vyšší částce, zhruba 500 až 600 tisíc.
Jestliže na jedné straně ministerstvo financí říká, že je potřeba zavést EET i u malých živnostníků, je potřeba je zatížit touto byrokratickou povinností, která je spojena samozřejmě s určitými náklady, a na druhé straně se bude snižovat DPH u některého zboží, některých služeb, které by údajně měly přinést také nějakou díru do státního rozpočtu, tak to nemůžeme podpořit,“ řekla Kovářová.
Podle Kovářové i prvního místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky chybí analýza výnosů z první a druhé vlny EET, lidovci proto další vlny odmítají a stejně se k tématu postaví i jejich senátorský klub. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury se nejprve prezentují nějaké výsledky a až následně se k nim vymýšlí metodika. Předseda klubu TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek novinářům řekl, že poslanci v diskusi zopakují svůj názor na systém, jehož náklady podle strany vysoko překračují možné přínosy, které si k tomu ministerstvo financi vylhává. KSČM má připravené pozměňovací návrhy, podpora novely bude záviset na jejich projednání, uvedl předseda klubu Pavel Kováčik.
Schillerová na konci ledna uvedla, že EET v roce 2018 do veřejných rozpočtů přinesla výnosy 12,3 miliardy korun, což je zhruba o 600 milionů korun více než ministerstvo loni v září odhadovalo. Ve srovnání s rokem 2017 se loňský přínos EET pro veřejné rozpočty podle údajů ministerstva financí zvýšil o 4,4 miliardy korun. Piráti informace zpochybnili, podle jejich analýzy může být výnos za rok 2017 kdekoli v intervalu minus deset až plus deset miliard korun.
Hnutí ANO za EET stojí. Podle Volného s sebou zákon nese „spousty pozitiv pro živnostníky i obyčejné lidi, protože v rámci zákona se snižuje DPH na vodné a stočné z 15 na deset procent“. První až čtvrtá vlna EET by podle něj měla přinést do státního rozpočtu minimálně 18 miliard korun.
Sociální demokraté podle šéfa poslanců Jana Chvojky novelu podpoří. Pozitivně se k ní vyjádřil také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Odbory i se zaměstnavateli dlouhodobě říkají, že EET musí pokračovat dál. Není důvod, proč by to mělo být pozastaveno. Tady se jedná o rovné podnikatelské prostředí,“ řekl.
Návrh má rozšířit evidenci na další obory a některým živnostníkům evidenci usnadnit. Do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty přesouvá například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin. Norma také řeší náběh třetí a čtvrté vlny EET, jejichž start odložilo rozhodnutí Ústavního soudu.
Předloha čelí návrhu na zamítnutí již v prvním čtení. Vznesli ho Piráti a připojily se ODS a TOP 09, podle dnešního vyjádření místopředsedy Radima Fialy zamítnutí podpoří také SPD.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama