Apogeo
Reklama

Pravdu o světě lze zjistit tak, že se naučíme správně ptát

17.07.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pravdu o světě lze zjistit tak, že se naučíme správně ptát

Neptejte se, jak ufinancujete drahou léčbu srdce pro sebe nebo blízké, kdyby ji potřebovali.

Ptejte se, proč zkorumpovaný systém tu léčbu učinil tak drahou a jak celý ten systém funguje. Proč jsou ty přístroje tak drahé, jak se počítá čas a cena práce odborníků, jak se počítají výkony pojišťovny. Jaké peníze do zdravotnictví tečou a jak a také na to, jak a v jaké míře z něj odtékají.
Neptejte se na to, jaký budete mít jednou státní důchod, ptejte se a počítejte, jaký byste měli, kdybyste měli právo, možnost, výsadu a jistě také odpovědnost za své stáří sami, přesněji řečeno v kruhu svých blízkých. Ve své komunitě, jak se tomu říká dnes; dříve se to nazývalo rodina. Obec. Přátelé. Kolegové. Sousedi. K tomu výpočtu může pomoci například tento dřívější článek, naleznete ZDE.
Stejným způsobem se – například – ptejte i na to, jak funguje vlastně náš stát. Jaké peníze do něj tečou, za co se utrácí, zda ta služba odpovídá tomu, kolik za ni platíte. Zda ta služba vůbec existuje, nebo jen věříme, že vlastně existuje (jako brzy například právě ty důchody nebo třeba tak „tuctová“ věc jako je dálniční síť nebo policie). A proč z některých služeb máte zakázáno vystoupit (či snad lépe řečeno, proč nesmíte odejít – mimochodem vyzkoušeno „na lidech“. Napsal jsem na ČSSZ, pod kterou spadám, že nebudu žádat po státu Česká republika žádný důchod. Že vše, co jsem dosud, do svých 44 let, zaplatil, si stát může nechat, jako můj výraz solidarity. Že nechci nic zpět. Odpověď zněla, že, cituji: „právní řád České republiky toto neumožňuje.“ Jinými slovy mohu si platit penzijní připojištění, to je moje volba, ale platit si pouze to vlastní připojištění a vzdát se služeb státu, to nesmím).
Ptejme se, proč v mnoha lidech zůstal – ještě po takové době po roce 1989 – uvnitř socialismus a proč se dědí na další generace (výchovným vzorem mimochodem, takhle totiž výchova funguje. Když otcové budou říkat synům, že je pohodlnější jít ke státní instituci a natáhnout ruku pro cizí poctivě vydělané peníze než pracovat a vydělat si ty peníze sám, udělají to a je jedno, jaká bude doba nebo jak ji budou dějepisci popisovat).
Jen správné otázky vedou ke správným odpovědím. Proto jsou tu populisté všech typů a barev, aby ty otázky uspávali tím, že namísto nich nabídnou pohodlnou víru a slepotu. Problém je, že ta hra se ani tak nehraje s veřejnými rozpočty, které mizí v černých dírách. Problém je, že to je hra s budoucností živých lidí, lidí s masa a kostí a jejich vírou v dobro. Mimochodem – je dobré se ptát i na to, co to vlastně je a jak vypadá pojem dobro. Možná se pak snáz pozná, kdo to myslí dobře – a kdo Vás jen přišel okrást o zbytek Vašich peněz a svobod.
Michal Hájek, Česko 2050


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama