e-news.cz - kurzy
Reklama

NEWTON College bude analyzovat studijní výsledky českých žáků

20.04.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
NEWTON College bude analyzovat studijní výsledky českých žáků

Žáci českých základních škol jsou v mezinárodních testech PISA (Programme for International Student Assessment) pouze průměrní.

Týká se to všech sledovaných oblastí – matematické, čtenářské i přírodovědné gramotnosti. Analyzovat příčiny úspěšnosti bude vědecký projekt, který zahajuje vysoká škola NEWTON College ve spolupráci s Českou školní inspekcí. Ta v České republice za přípravu, realizaci i vyhodnocování mezinárodních šetření výsledků vzdělávání odpovídá.
Zjednodušeně řečeno budeme zkoumat, proč jsou studenti z jiných států úspěšnější než studenti českých škol. Čím se v jednotlivých zemích liší metody a formy vzdělávání, nebo v čem jsou podmínky pro vzdělání v zahraničí jiné než u nás,“ říká za NEWTON College hlavní řešitel projektu Oldřich Hájek.
Vědeckou práci podpořila ze svých prostředků Technologická agentura České republiky (TAČR). Realizace projektu bude trvat tři roky. Česká školní inspekce, která bude na projektu spolupracovat, si od něj slibuje především další možnosti pro hlubší analýzu příčin a souvislostí zhoršování či stagnace výsledků vzdělávání českých žáků v mezinárodním kontextu, neboť v jednotlivých mezinárodních šetřeních Česká republika dosud nedosáhla ani takových výsledků, které čeští žáci zaznamenali v roce 1995.
Výsledky mezinárodních šetření typu PISA poskytují velmi cennou externí zpětnou vazbu o výkonnosti tuzemského vzdělávacího systému, a proto je velmi vhodné tyto výsledky z různých úhlů pohledu dále analyzovat,“ sdělil ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal s tím, že Česká školní inspekce velmi podporuje realizaci výzkumů ve vzdělávacích tématech a v tomto smyslu s potěšením přijala zprávu o úspěchu projektu NEWTON College v rámci grantového řízení Technologické agentury ČR.
Co se týká znalostí a dovedností v přírodovědné gramotnosti, žáci České republiky dosáhli v šetření PISA 2015 výsledku na úrovni průměru zemí OECD podobně jako žáci ze Spojených států amerických, Rakouska, Francie, Švédska, Španělska či Lotyšska. Významně se neliší ani od výsledků žáků Norska, které je ovšem mírně nad průměrem zemí OECD, a Ruské federace, která je mírně podprůměrná. Naprosto nejlepšího výsledku dosáhli žáci v městském státě Singapuru, následovaní žáky z Japonska, Estonska a Finska. Za žáky z České republiky, a tedy i průměrem zemí OECD, se ze zemí Evropské unie umístily například děti z Lucemburska, Itálie, Maďarska a také již výrazněji podprůměrného Slovenska.
Lidský kapitál má v dnešní znalostní společnosti zásadní význam. Jeho kvalita se utváří od počátečního vzdělávání. Mezinárodní i česká hodnocení ukazují na potřebu zlepšovat výsledky českých žáků. Tím se vytvořila poptávka po zvyšování kvality faktorů ovlivňujících vzdělávací výsledky. Mezi tyto faktory patří i systémy evaluace. V České republice tím roste význam evaluačních nástrojů ověřovacího charakteru. Ne plně využitým však zůstává potenciál spojený se získáváním metodicky robustních závěrů z nich. Zde leží přínosy realizace projektu – hlubší poznání vzdělávacích potřeb a determinantů kvality vzdělávání pro aplikace typickými uživateli výsledků na úrovni žák, škola, systém. Řešení projektu poskytuje k dosažení přínosů metodickou oporu – certifikovanou metodiku, kterou bude využívat náš partner Česká školní inspekce,“ vysvětluje Oldřich Hájek, hlavní řešitel projektu.
Standardní vědecký projekt podpořený Technologickou agenturou České jen republiky, který získala NEWTON College, se jmenuje „Metodika vyhodnocení výsledků ověřovacího testování v počátečním vzdělávání a její aplikace v modelových případových studiích“. Byl podpořen v první veřejné soutěži na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z programu ÉTA. V rámci tohoto programu bylo vybráno přibližně 30 procent předkládaných projektů. Jedná o projekty excelentního výzkumu.
NEWTON College patří mezi největší neveřejné vysoké školy v České republice. Byla založena v roce 2003 a je akreditována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. „NEWTON College se profiluje jako vysoká škola aplikovaného byznysu a klademe velký důraz na propojení výuky s praxí. Díky získanému projektu Technologické agentury České republiky můžeme dále pokračovat v úspěšném rozvoji výzkumných kapacit vysoké školy, ve vazbě na činnost řešitelského týmu,“ uvádí Jan Mojžíš, rektor NEWTON College, která byla již čtyřikrát hodnocena jako nejlepší neveřejná vysoká škola v České republice.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama