Apogeo
Reklama

Na krátkodobých pronájmech vydělají občané, radnice i stát

16.04.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Na krátkodobých pronájmech vydělají občané, radnice i stát

Podnikání s krátkodobými pronájmy je celosvětovým fenoménem s významným ekonomickým potenciálem. Do veřejných rozpočtů může přinášet až 500 milionů ročně. Poskytovateli tohoto ubytování jsou z drtivé většiny soukromé osoby, pro něž krátkodobý pronájem představuje pouze přivýdělek, nikoli primární zdroj obživy.

Téměř dvěma třetinám všech pronajímatelů umožňuje hradit vlastní náklady za bydlení, a to minimálně z padesáti procent. K profitu přitom pomáhá i dalším službám v daném místě. To a mnohé další vyplývá z hodnocení nově vzniklé České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí.

Zejména v několika posledních letech zažívá krátkodobé pronajímání nemovitostí nebývale rychlý růst i v Česku. „Stejně jako v zahraničí výrazně proměňuje i celý segment ubytovacích služeb, na což je třeba reagovat – edukovat veřejnost i úřady a systém správně nastavit,“ vysvětluje předseda asociace Matěj Koutný důvody vzniku České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS). Segment krátkodobých pronájmů je podle asociace pro Prahu velkou příležitostí. Podle vládní analýzy (2017) totiž může jen za místní a lázeňské poplatky přinést do rozpočtu hlavního města až 50 milionů ročně.

Jsou-li vzaty v potaz všechny potenciální výnosy na celostátní úrovni včetně daňových, mohou krátkodobé pronájmy do veřejných rozpočtů přinášet až 500 milionů ročně.

Průměrný pobyt v krátkodobých pronájmech trvá 5,3 dne, tedy dvakrát déle než v běžných ubytovacích zařízeních. Přitom více než polovinu globálních výdajů za cestování zákazníci utratí za občerstvení, nákupy, cestování, služby a rekreační aktivity, pouze 26 proent je za ubytování. To jsou jednoduché počty, ze kterých vyplývají významné přímé pozitivní efekty pro místní ekonomiku,“ uvádí za asociaci Koutný. Každých třicet nových turistů navíc přispívá ke vzniku jednoho nového pracovního místa. Krátkodobé pronájmy a na ně navázané služby tak mimo jiné podporují lokální malé a střední podniky.

Z dostupných dat současně nevyplývá, že by rozšiřování jejich nabídky mělo výrazný negativní efekt na hotelový segment. To potvrzuje i zpráva Úřadu vlády z loňského roku. Podle studie z roku 2016 způsobí každý nárůst nabídky služeb krátkodobého ubytování o deset procent snížení měsíčních výnosů tradičních poskytovatelů ubytování pouze o 0,39 procenta. Jak dále potvrzují data provozovatelů krátkodobých pronájmů třetina hostů ubytovaných skrze tuto službu tvrdí, že by zůstala doma nebo by se nezdržela na místě tak dlouho, pokud by nebylo možné využít krátkodobého pronájmu a zažít město jako místní. Osm z deseti návštěvníků zároveň uvedlo, že jejich pozitivní zkušenost s tímto typem ubytování přispěla k opakovanému návratu do České republiky.

Rostoucí zájem o krátkodobé pronájmy navíc reaguje na současné potřeby lidí po celém světě, kteří už dávno necestují pouze za objevy a zábavou, ale čím dál častěji také za prací. „Setkáváme se s tím, že krátkodobých pronájmů využívají stále více i profesionálové z nejrůznějších oborů, takzvaní freelanceři, kteří se v různě dlouhotrvajících intervalech přesouvají po světě. Většinou preferují pronajmout si celý byt. Stejně jako lidé, kteří přichází krátkodobě za prací i se svými rodinami. Hlavní určující je z našich dosavadních zkušeností požadavek většího soukromí, než které poskytují hotely a jiná ubytovací zařízení,“ dodává David Bureš z ČAPUS.

O České asociaci pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí

ČAPUS sdružuje odpovědné pronajímatele s cílem pomoci úřadům nastavit férová a jasně aplikovatelná pravidla pro krátkodobé pronájmy a ubytování. Prioritami asociace je ukázat benefity krátkodobých pronájmů pro společnost a profesionální správou bytů zlepšovat vzájemné soužití. Asociace si zároveň klade za cíl pomáhat svým členům ve správném dodržování právních předpisů.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama