Apogeo
Reklama

Čtyřicátníci jsou se svou prací spokojeni a neuvažují o změně

20.04.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Čtyřicátníci jsou se svou prací spokojeni a neuvažují o změně

Většina dnešních českých čtyřicátníků je ve svém stávajícím zaměstnání spokojena.

Nejdůležitějším faktorem při jeho výběru je pro ně výše mzdy. Sedmdesát sedm procent z nich pracuje ve městě, kde bydlí, a za prací tak nemusí dlouho dojíždět. Pouze osm procent dotázaných si pravidelně nosí práci domů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost PROFI CREDIT.
České ekonomice se v posledních letech mimořádně daří. Setrvale nízká nezaměstnanost, růst mezd i zvyšující se kvalita pracovního prostředí se odrážejí ve vysoké míře spokojenosti českých čtyřicátníků se svým zaměstnáním. Sedm z deseti jich je se svou stávající prací spokojeno a pouze osm procent dotázaných v průzkumu uvedlo, že velmi uvažují o změně a hledání nového zaměstnání.
Nejdůležitějším faktorem při výběru zaměstnání je pro čtyřicátníky výše mzdy. Tu na prvním místě zmínilo 95 procent respondentů. Spokojenost s výší své mzdy potvrdilo 47 procent dotázaných. Velmi nespokojen je pak pouze jeden z deseti. Mezi další důležité faktory patří pracovní náplň (89 procent), pracovní podmínky a prostředí (88 procent), vnitřní uspokojení z práce (85 procent) a pracovní kolektiv (84 procent). Naopak možnost práce z domova (35 procent) nebo na zkrácený úvazek (27 procent) hraje pro tuto věkovou skupinu mnohem menší roli.
Pro české čtyřicátníky je rovněž velmi důležitá dojezdová vzdálenost od lokality, v níž žijí. Sedmdesát sedm procent z nich pracuje či podniká v místě svého domova nebo v jeho blízkém okolí. Krátkou vzdálenost uvedlo jako největší výhodu své současné práce 30 procent respondentů. Více než polovina (53 procent) totiž dojíždí za prací méně než 30 minut, 23 procent dokonce nemusí do práce dojíždět vůbec, protože bydlí v její bezprostřední blízkosti. Více než hodinu pak stráví na cestě do práce pouze 5 procent dotázaných.
Ochota pracujících čtyřicátníků stěhovat se za prací je velmi nízká. Tuto možnost připustilo pouze 15 procent respondentů, 63 procent z nich by se bylo ochotno přestěhovat na jiné místo v rámci ČR, 25 procent do jiné evropské země a 6 procent do zemí mimo Evropu. „Pracovní mobilita je v Česku ve srovnání se zahraničím dlouhodobě nízká u všech věkových a sociodemografických skupin. Vzhledem k nízké nezaměstnanosti a rostoucím platům se momentálně nedá očekávat, že by se na tomto trendu něco výrazně měnilo,“ dodává k výsledkům průzkumu Martin Kašpar, vedoucí marketingového oddělení společnosti PROFI CREDIT.
Devět z deseti respondentů průzkumu uvedlo, že alespoň někdy pracují přesčas, 27 procent připustilo, že přesčasy vykonávají pravidelně. Nejčastější formou kompenzace přesčasů je jejich proplacení (45 procent) nebo možnost vybrat si náhradní volno (42 procent). Dvanáct procent dotázaných pak uvedlo, že se jim za přesčasy nedostává žádné kompenzace. Jedná se většinou o podnikatele či zaměstnance na vyšších manažerských pozicích.
Nosit si práci domů není mezi čtyřicátníky příliš obvyklé. Pouhých 8 procent pracuje ještě po příchodu ze zaměstnání několikrát za týden nebo častěji, 83 procent respondentů průzkumu uvedlo, že si práci domů nosí méně často než jednou za měsíc nebo nikdy.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama