e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomika rostla loni v třetím kvartálu nejvíce za dva roky

13.01.2018, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ekonomika rostla loni v třetím kvartálu nejvíce za dva roky

Tuzemský hrubý domácí produkt ve třetím kvartálu loňského roku meziročně rostl pětiprocentním tempem.

Česká ekonomika tak zaznamenala v loňském třetím čtvrtletí nejvyšší meziroční růst za poslední dva roky. V předchozím druhém čtvrtletí ekonomika meziročně vzrostla bez tří desetin o pět procent.

České hospodářství v loňském 3. kvartálu rostlo zejména díky domácí poptávce, když se spotřeba domácností ve srovnání s rokem 2016 zvýšila o 3,8 procenta a mezičtvrtletně o 1,2 procenta. Průměrná spotřeba domácností za jeden měsíc dosáhla podle statistiků 22 966 korun.

Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele činil ve 3. čtvrtletí 24 860 korun. Příjmy domácností vzrostly meziročně o 3,1 procenta a mezičtvrtletně o 1,3 procenta.

Výsledkem pomalejšího růstu výdajů domácností než jejich příjmů oproti předchozímu čtvrtletí byla podle Českého statistického úřadu vyšší míra úspor, a to 10,1 procenta. Míra investic domácností se ve srovnání předchozím kvartálem skoro nezměnila a dosáhla 8,8 procenta.

Ziskovost podniků ve sledovaném období dosahovala 49,5 procenta, meziročně o 0,6 procentního bodu méně a o 0,3 procentního bodu mezičtvrtletně více. Podle Junicke se tak potvrzuje pokračující trend, kdy napjatý trh práce a s tím spojený růst mezd ukrajuje část zisku zaměstnavatelům.

Míra investic nefinančních podniků činila 29,4 procenta, byla tedy vyšší meziročně o 0,3 procentního bodu a meziměsíčně o 0,4 procentního bodu.

Svaz průmyslu a dopravy podle ředitele sekce hospodářské politiky Bohuslava Čížka očekává dobré výsledky i během roku 2018, nicméně tak rekordní hodnoty, jakých růst HDP dosáhl v loňském třetím čtvrtletí, již neočekává.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama