e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Hypotéka na celou cenu nemovitosti je minulostí

23.11.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Hypotéka na celou cenu nemovitosti je minulostí

Česká národní banka doporučila bankám od letošního dubna neposkytovat hypotéky na sto procent hodnoty nemovitosti.

Pro lidi, kteří nemají naspořeno, to vypadá jako neřešitelný problém. Řešení tu však jsou.

Doby, kdy banky ochotně půjčovaly i na 120, nebo dokonce 150 procent ceny nemovitosti, jsou pryč. Nově dostanete maximálně devadesátiprocentní úvěr, a to ještě musíte patřit mezi velmi solventní zájemce. ČNB zpřísnila pravidla a banky se jimi řídí. Důvodem je strach z realitní bubliny – ceny nemovitostí prudce rostou a objem hypoték také. Pomáhají tomu nízké úroky, díky nimž dosáhnou na hypotéku i lidé, kteří by v případě vyšší sazby na úvěr nedosáhli.

Jak to vypadá v praxi? Pro zjednodušení uvádím příklad s koupí bytu za jeden milion korun. Zatímco před deseti lety by vám banka mohla půjčit i 1,2 milionu korun, dnes dostanete maximálně 900 tisíc. Pro ty, kdo mají naspořeno, to není závažná komplikace, ale mladá rodina, která ještě nestihla nashromáždit dostatek financí, a už chce bydlet ve vlastním, problém má. Proto je vždy dobré, když na to myslíte s předstihem a spoříte si sami nebo vám spoří vaši rodiče už od školních let.

Prioritně hledejte peníze u sebe

Může to znít jako zcela bezcenná rada, ale určitě využijte všechny možnosti, jak poskládat dohromady chybějících deset procent. V našem případě by se jednalo o sto tisíc korun, což není příliš. Samozřejmě, když potřebujete vyšší hypotéku, třeba na byt v Praze, může zmíněných deset procent dělat i půl milionu, ale to na věci nic nemění – pokud chcete úvěr dostat, podívejte se do všech svých rezerv, spočítejte si je a případně hledejte zbývající prostředky v rámci rodiny. To je pro začátek ta úplně nejjednodušší a nejlevnější cesta.

Stavební spoření

Často se také může stát, že peníze máte našetřené ve stavebním spoření. I v případě, že vám do konce spoření zbývá ještě hodně času, můžete jej vybrat, a dosažení hypotéky se tak přiblížit. Sice můžete přijít o státní podporu, a v některých případech vás čeká i sankce za předčasné zrušení smlouvy, ale v konečném důsledku to pro vás bude levnější varianta. Nebylo by rozumné si někde za úrok půjčovat, když prostředky reálně máte. Pokud dostatek peněz na „stavebku“ nemáte, můžete využít překlenovací stavební úvěr. Některé finanční instituce vám dovolí vzít si bez zajištění nemovitostí až 300 tisíc korun. Toto dosud celkem běžné řešení se ale v současnosti stává složitějším vzhledem k tomu, že některé banky na doporučení ČNB hlídají celkové maximální LTV (Loan To Value – poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti) i při dofinancování jiným úvěrem.

Spotřebitelský úvěr

Jestliže nemáte založené stavební spoření, budete se zřejmě muset poohlédnout po neúčelovém spotřebitelském úvěru. Tato možnost je dražší než stavební spoření, ovšem když dobře vyberete, můžete dostat vcelku mírný úrok okolo pěti procent. Dejte si přitom pozor na hypoteční úvěrovou smlouvu – některé mají v podmínkách, že vlastní zdroje si nesmíte nikde půjčit. Pokud byste podepsali, že oněch 10 procent je vašich, ale ve skutečnosti si na ně vzali úvěr, dopouštíte se úvěrového podvodu!

Nikdy ne lichva. Vždy mějte rezervu

Musím zde zdůraznit, že výše uvedené postupy nejsou pro každého. Je to spíš stéblo pro tonoucího, který nutně potřebuje opustit nájemní bydlení nebo mu chybí desetitisíce na hypotéku. Vždy si musíte dobře propočítat, jaké bude vaše měsíční zatížení, a nikdy se nesmíte vydat úplně ze všeho.

Před čím ale důrazně varuji, je využívání nebankovních společností, které půjčují za vysoký úrok. Na první pohled se jejich nabídky mohou zdát dobré, ovšem věřte, že než abyste jich využili, je lepší koupi vlastního bytu odložit. Vždy je důležitější dlouhodobá finanční stabilita než krátkodobá potřeba mít tu jednu konkrétní nemovitost. Vyřešit koupi bytu bez vlastních zdrojů není vůbec jednoduché. Proto je vždy dobré poradit se s odborníkem, který vám načrtne možná řešení.

Leopold Nováček, oblastní vedoucí, OVB Allfinanz

O sobě

Pocházím z Brna, kde jsem se narodil, vyrostl a kde stále žiji. V moravské metropoli jsem také začal s podnikáním, kterému se věnuji již patnáct let. Na začátku mé spolupráce s OVB byla touha získat reálné, a hlavně praktické zkušenosti při studiu na ekonomické vysoké škole v Brně. To, že se toto podnikání stane mým životním stylem, jsem ale ani zdaleka netušil. Vedle času, který věnuji práci pro klienty a rozvoji týmu, ve kterém je i má manželka, si rád odpočinu třeba u dobrého filmu, seriálu či počítačové hry a mnohdy i se zajímavou knihou. Četba, která mě nejvíce naplňuje, je zpravidla zaměřena na osobnostní rozvoj. Se svojí manželkou Martinou vychovávám pětiletou dceru Julinku a dvouletého syna Jakuba. Všichni moc rádi cestujeme, ale vzhledem k věku dětí zatím jen po České republice, která má ovšem také co nabídnout. Až budou větší, velmi rád bych se s nimi podíval do severských zemí, jako je Švédsko, Finsko, Norsko. V plánu máme také národní parky USA. A co mě baví nejvíce? Osobně mohu říci, že na mé práci je nejhezčí to, že pomáhám konkrétním lidem plnit jejich sny.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama